Пошук

Обережно - чадний газ!

Дата: 19.11.2019 16:40
Кількість переглядів: 737

За даними ДСНС у Львівській області з початку 2019 року чадним газом на Львівщині отруїлося 172 людини, з них 52 дітей. Через отруєння чадним газом загинуло 9 людей.

Чадний газ немає запаху, безбарвний, тому його неможливо відчути. Він утворюється в результаті горіння в умовах нестачі кисню. Чадний газ (СО) небезпечний тим, що потрапляючи в кров, сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень по організму. Через це людина гине, як від задухи. Знаходження протягом двох годин в приміщенні з вмістом СО у повітрі лише 0,1% від його об’єму призводить до втрати свідомості, після чого людина може швидко померти. Втрата свідомості супроводжується таким знесиленням, що людина навіть помітивши небезпеку, вже неспроможна врятуватися.

В більшості випадків причиною отруєнь є відсутність достатнього доступу свіжого повітря, несвоєчасне проведення очистки будинкових димових вентиляційних каналів, внаслідок чого в помешканні утворюється чадний газ. Тому для профілактики отруєнь потрібно подбати про доступ свіжого повітря у приміщення де працює газове обладнання (кватирка має бути відкритою чи вікна мають бути у положенні провітрювання). Користуватися газовими приладами можна тільки при наявності тяги в димоходах і вентиляційних каналах.

Симптомами отруєння чадним газом є головний біль, запаморочення, млявість, шум у вухах, порушення координації рухів, нудота, іноді блювання, біль у грудях, які виникають вже при незначних концентраціях. Максимально разова гранично допустима концентрація СО у повітрі закритих приміщень становить 5 мг/м3, а середньодобова гранично допустима концентрація становить 3 мг/м3.

Контроль за вмістом оксиду вуглецю можливий при встановленні високочутливого приладу – газосигналізатора, який забезпечує безперервний контроль концентрації природного побутового паливного газу (метану - СН4), чадного газу (оксиду вуглецю - СО), тощо. Але, не у всіх мешканців є можливість витрачати кошти на його придбання і встановлення.

З метою контролю вмісту СО в повітрі житлових та громадських будівель Червоноградським міськрайонним  відділом ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України” надаються послуги по дослідженню вмісту оксиду вуглецю в повітрі закритих приміщень, за допомогою високочутливого приладу.

При підозрі на неефективність роботи димовентиляційних каналів, погіршенні самопочуття при перебуванні в квартирі (офісі), а також для запобігання отруєння чадним газом в кухні, ванній кімнаті, житловій квартирі, рекомендуємо звертатись для проведення відповідних лабораторно-інструментальних досліджень за адресою:

80100, м.Червоноград, вул. Івасюка, 2А, тел. 3-20-64, 093-450-28-31.

 

Лікар із загальної гігієни Червоноградського

міськрайонного відділу  ДУ «Львівський

обласний лабораторний центр МОЗ України»                                                                                          

О. Шанайда


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень