Пошук

Результати проведеного аналізу моніторингових досліджень води питної із джерел децентралізованого водопостачання

Дата: 22.11.2019 09:30
Кількість переглядів: 914

Фото без опису

 У відповідності до “Плану моніторингових досліджень об'єктів навколишнього середовища, лікувально-профілактичних закладів, загально-освітніх та дошкільних навчальних закладів Львівської області на 2019 рік”  та на виконання Протоколу засідання Кабінету Міністрів  України від 19.05.2010 року № 20 щодо попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей за 10 місяців 2019 року  Червоноградським міськрайонним відділом ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України” за бюджетні кошти  лабораторно досліджено 86 проб питної води з індивідуальних криниць, з них не відповідає вимогам 35 проб, що становить 41%.

      За результатами лабораторних досліджень на вміст нітратів у питній воді з індивідуальних джерел децентралізованого водопостачання в окремих населених пунктах Сокальського району виявлені значні відхилення від санітарних норм ДСаНПіН 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”.

     А саме:

- у Сокальському районі в населених пунктах: с. Пристань, с. Двірці, с. Заріка, с. Стремінь, с. Забужжя, с. Стенятин, с. Ульвівок, с. Свитазів — перевищення по нітратах у воді становить від 2,4 до 3,6 разів, що негативно впливають на здоров'я дітей до 3-х років  і можуть спричинити захворювання на метгемоглобінемію. Крім цього, тривале споживання питної води, забрудненої нітратами, сприяє виникненню шлунково-кишкових захворювань, порушенню в роботі імунної системи, є одним із факторів захворюваності серцево-судинної системи.

   Основними причинами забруднення криничної води є:

-      недотримання нормативних відстаней при розташуванні громадських та індивідуальних колодязів від джерел забруднення ( автомагістралей, споруд та мереж каналізації, вигрібних ям, складів міндобрив та отрутохімікатів, вбиралень, місць утримання худоби та інших місць забруднення грунту та підземних вод),

-       неналежне облаштування криниць та прилеглої території, або неналежне їх утримання,

-    забруднення грунту та водоносних горизонтів у зв'язку з невирішеними питаннями збирання та вивезення рідких побутових відходів в сільських населених пунктах,

-        невиконання робіт по періодичному очищенню від замулення та дезінфекції криниць.

          На виконання Розпорядження голови ЛОДА від 29.03.2017 р № 235/0/5-17 “Про затвердження Комплексного плану заходів щодо профілактики кишкових інфекцій у Львівській області на 2017-2021 роки” необхідно вжити заходів щодо приведення у відповідність до вимог ДСаНПіН 2.2.4-171-10 “ Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною” каптажів, джерел та криниць громадського користування , громадянами власних криниць, а також провести їх паспортизацію, очистку та дезінфекцію. Крім того, профілактичну дезінфекцію рекомендовано проводити не менше 2 рази на рік у весняно-осінній період.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень