Пошук

Світлана Муха - "Міс особлива мама" з Великомостівської громади

Дата: 25.06.2020 10:53
Кількість переглядів: 3931

Мальовниче село Куличків, розташоване неподалік Великих Мостів, тут проживає особлива мама, навіть не так, «Міс особлива мама України 2020» Світлана Муха, яка виховує дитину з інвалідністю, але попри все не втрачає оптимізму та веде активний спосіб життя, вона є прикладом для багатьох.

Отож, Світлана брала участь у першому всеукраїнському інтернет - конкурсі "Міс особлива мама України" і серед 77 учасників з 22 областей України стала найкращою, посіла перше місце!!!

Але про все по порядку…

Світлана проживає у с. Куличків, сім’я у неї велика: мама, тато, сестри сім’я, а також син та чоловік Світлани. Синочку Світлани 10 років, його звати Богданчик, він особливий хлопчик. Він дуже активний, веселий та життєрадісний, хоча має не простий діагноз. Кожного дня Богданчик з мамою активно займаються вправами, проводять навчання, до нього приходить вчитель – логопед і проводить свої заняття, але у зв’язку із карантином мама змушена займатися усім сама. Оскільки Світлана проживає в селі, то роботи завжди вистачає» і по господарству, і по дому, і ще треба проводити заняття з дитиною, чоловікові приділити увагу.

 Хлопчик, нажаль, не може ходити, розмовляє дуже мало, по декілька слів, але попри те, завжди усміхнений та позитивний. Куди б не подорожувала сім’я, Богданчик завжди їде разом з усіма: в гості, в поїздки по святих місцях, на відпочинок, він цьому дуже радіє, особливо коли відпочинок пов’язаний з водою, синочку це дуже подобається. Богданчик дуже любить слухати музику, музика для нього на особливому місці, в нього є улюблені пісні, якщо раптом звучить не та пісня, то він відразу подає знак, що йому це не подобається. Синочок розуміє все, що до нього говорять, коли час поїсти, спати, гуляти. Понад усе у світі мама хотіла б, щоб Богданчик був здоровим, міг ходити та розмовляти. Після занять з вчителем є деякі помітні зміни, хлопчик знає свого вчителя, реагує, на привітання простягає руку, любить займатись, залюбки рахує, має спеціальні розвиваючі навчальні ігри, слухає казочки.

«От зараз карантин, а у мене він вже давно, 10 років. Ми особливо нікуди не ходимо, тому для мене конкурс став своєрідною розвагою, можливістю познайомитись з багатьма мамами, поспілкуватись, підтримати одна одну. Завдяки конкурсу ми більше дізнались про сім’ї , одна про одну та про наших дітей. Дуже би хотіли, щоб наші дітки були здорові, але долю ніхто не обирає і маємо приймати все, як є» - розповідає Світлана.

Оксані Трапані - Гаденко, яка вже багато років проживає в Італії і займається доброчинністю, прийшла ідея підняти дух мам, які виховують діток з інвалідністю, і вона започаткувала перший всеукраїнський он-лайн конкурс «Міс особлива мама України».

Є така спільнота «Подаруй усмішку.UA», яка об’єднує особливих матусь та людей з інвалідністю з усієї України. Вона була створена 12 років тому в популярній на той час соціальній мережі «Однокласники». Заснувала її Оксана Трапані - Гаденко. Це українка, яка зараз мешкає в Італії. Родом пані Оксана з Чернівецької області з міста Сокиряни. Колись вона поїхала на заробітки до Італії, там вийшла заміж та лишилася проживати, хоча її душа завжди з Україною, а серце болить за тих людей, які найбільше потребують допомоги, фінансової та моральної підтримки. Її діяльність як волонтерки розпочалася з того, що пані Оксана почала опікуватися психіатричною лікарнею та будинками дитини, інтернатами, онкодиспансерами на своїй маленькій батьківщині – Чернівеччині. Живучи в Італії, вона згуртувала навколо спільної мети небайдужих людей (італійців, а також заробітчан та емігрантів з України), які разом надавали посильну допомогу потребуючим. Їхня неформальна організація нараховує близько ста осіб. Вони навіть відзначають день, коли об’єдналися, радо зустрічаються, готують разом вареники та спілкуються. Час від часу вони проводять різноманітні ярмарки, а виручені кошти спрямовують на благодійність – передають українцям, які ведуть боротьбу з хворобами. З нагоди свят, або при іншій можливості, вони готують та передають для них подарунки, допомагають різними засобами гігієни, сумішами для годування хворих дітей. Усе це абсолютно безкоштовно на благодійних засадах погоджуються доставити в Україну водії-перевізники.
До цієї фейсбук-спільноти долучаються наші земляки з різних куточків країни, а також мешканці з інших країн, які хочуть простягнути свою руку допомоги тим, хто її потребує. Таких людей тут називають феями.

І ось прийшла пані Оксані ідея показати усім матусь, які виховують діток з інвалідністю, жінок, які не нарікають на долю, які пережили та переживають щодня нелегкі випробування, але безмежно люблять своїх діток бо це їх рідненькі малята, незважаючи ні на що... Суспільство звикло думати, що ці мами це лише няньки, доглядальниці, які більше нічим не цікавляться, але це далеко не так і всі учасниці конкурсу це довели.

Конкурс тривав 6 тижнів і відбувався в 6 етапів. На першому етапі було представлення, а далі були тематичні відео або фото завдання «Українському роду нема переводу», «Щаслива сім’я», «Секрети матусиного горщика», «Хобі талант», «Я  ось така вся» (завдання перевтілення). Потрібно було робити фото, відео представлення учасниць, у національному одязі і навіть готувати страви, також конкурс перевтілення, опис сім`ї, родинних традицій і ще багато всього.

Дев’ять членів журі (сім українських італійців і двоє проживають в Україні). Журі вирішило, що всі мами достойні пройти всі шість турів конкурсу, а це шість тижнів роботи для них. Вони не побоялись, що мам-учасниць аж 77 з 22 областей Украіни і кожної неділі їм ночами доводилось переглядати відео та фото учасниць.

«Я познайомилась з чудовими мамами, в нас не було конкуренції, не було заздрості і непорозумінь, навпаки, ми стали однією великою сім’єю, один одного підтримувати, коментували, ставили вподобання. Кожна з мам розцвіла і відкрила в собі такі таланти, про які й сама не завжди знала. Я і не думала, що буде такий результат. Перше моє відео представлення набрало найбільше коментарів і розлетілося по всьому світу» - продовжує розповідати Світлана Муха.

«Так як всі мами, які виховують діток з інвалідністю, практично не можуть дозволити собі їздити на якісь конкурси, а найгірше, що суспільство не сприймає їх щасливими і самодостатніми, тому мною, координатором міжнародної доброчинної групи «Подаруй усмішку _UA», було організовано перший всеукраїнський інтернет конкурс "Міс особлива мама України".

Було 6 турів. Кожен тур тривав тиждень. В конкурсі взяло участь 77 учасниць з 22 областей України. Були учасниці із столиці, з обласних центрів, а перемогу виборола ваша Світланка Муха. Вона виборола звання «Міс особлива мама України», так як, дійсно була неперевершена, готувалась до кожного конкурсу дуже сумлінно і підкорила серця не тільки журі, а й сотні вболівальників!

Ми вибрали журі, якого не знав ніхто і ніхто з членів журі не знав оцінок іншого, проміжні результати надсилали окремо організаторам, в самому кінці було скинуто фото всіх оцінок і фінальні бали. Самі члени журі до останнього не знали хто переможець, лише після заключного туру вони мали змогу побачити загальні результати, тобто Світланку обрали незалежно усі члени журі» - розповідає організатор конкурсу Оксані Трапані – Гаденко.

Світлана в розмові зізналася, що багато речей їй довелося робити вперше: придумати ідею для відеоролика, знімати та монтувати його, мала певні труднощі з костюмами. Але, відчувала потужну підтримку своєї сім’ї: батьків, брата з дружиною, а особливо чоловіка, який допомагав знімати відео та звичайно ж синочка, який своїм позитивом надихав та спонукав до дії. Було багато емоцій, переживань: і сліз, і радості. Та все це було того варте – бо кінцевий результат виявився не те що несподіваним, а став неймовірним вибухом найяскравіших відчуттів.

Наша Світлана отримала заслужену корону переможниці, її зусилля та наполегливість знайшли належну оцінку. Окрім того, ще до конкурсу Світлана виявляла активність у нашій громаді. Разом з іншими мамами дітей з інвалідністю, у громаді створили громадську організацію, яка об’єднує сім’ї в яких є особливі дітки.

«Нашими зусиллями, матерів дітей з інвалідністю, ми створили Громадську організацію «Довіра9», яка базується на спільній підтримці особливих сімей та вирішенні питань, щодо лікування наших дітей. Ми особливі мами та наше життя зовсім не особливе... Наш шлях - це нескінченна боротьба за здоров'я наших дітей! Нажаль, багатьом не зрозуміти того, що ми відчуваємо...Вони не завжди нас розуміють та просто відштовхують. Тому ми змушені шукати підтримки у небайдужих людей! Мета нашої організації - створити всі умови для покращення здоров'я наших діток, адже вони так само мріють про щасливе дитинство, мріють зробити свій перший крок! Особливі діти, як усі, вони усміхнені та щасливі, незважаючи на свій діагноз та усі випробування, які підкинула їм доля...» - емоційно розповідає Світлана.

Бажаючим допомогти цій громадській організації, залишаємо тут реквізити.

ГО «Довіра9» Тел: 068 51 88 936 Тел: 095 87 48 557

р/р UA643253210000026002053772806 в ЗГРУ ПриватБанку міста Сокаль,

МФО 325321, код ЄДРПОУ 43125439.

 

 


 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень