Пошук

У Великих Мостах відкрили меморіальну дошку Герою України Дмитру Каплунову

Дата: 05.08.2020 16:24
Кількість переглядів: 757

Міський голова Ярослав Ройко взяв участь в урочистому відкритті меморіальної дошки Герою України Дмитру Каплунову, яке відбулося у Кінологічному навчальному центрі м. Великі Мости.

КАПЛУНОВ Дмитро Віталійович (4.12.1980-01.12.2019) — полковник (посмертно) Служби безпеки України, учасник російсько-української війни, командир групи відділу Центру спеціальних операцій «А». Герой України, посмертно.

Народився у сім’ї військових. Батько і молодший брат також військовослужбовці (батько — прикордонник). Разом з батьками проживав у м. Великі Мости. У 2002 році з відзнакою закінчив Національну Академію прикордонних військ України імені Б. Хмельницького. З 2002 по 2004 роки проходив службу в Кінологічному навчальному центрі на посаді заступника командира роти. В 2004 році пройшов випробування і став співробітником ЦСО "А" СБУ (кінологічний відділ). З перших днів російсько - української війни був її учасником.
Загинув 1 грудня 2019 року в Донецькій області, поблизу села Староласпа Донецької області. В ніч з 30 листопада на 1 грудня група спецпризначення «Альфа» СБУ виконувала бойове завдання з ведення розвідки і спостереження у «сірій зоні» в районі с. Староласпа. Вночі, під час переходу групи після виконання задач, стався підрив на міні. Внаслідок вибуху підполковник Волочаєв зазнав поранення, підполковник Каплунов намагався йому надати першу медичну допомогу, після чого пролунав другий вибух внаслідок чого Дмитро загинув на місці, а ще двоє офіцерів зазнали поранень - Денис Волочаєв помер вже під час евакуації. Група забрала зброю та документи Дмитра Каплунова, а його тіло залишилося на місці вибуху і було захоплене бойовиками. Повернули Дмитра через шість діб після його смерті.

Нагороди:
Орден «За мужність» III ст. (12 жовтня 2017) - за вагомий особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час бойових дій, зразкове виконання службових обов’язків;
Звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (3 грудня 2019, посмертно) - за героїзм і особисту мужність, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові.

Батьки Дмитра розповіли, що син був скромним та мало розповідав про себе. Про те, що він воює, що мав два бойових поранення, що у 2017 році отримав Орден «За мужність»… про це все батьки дізналися лиже на похороні Дмитра. Бойові побратими згадують його, як мужнього воїна, справжнього патріота та надійного товариша.

Відкрити меморіальну дошку мала честь донька Дмитра Катерина, яка по теперішній час проживає в м. Великі Мости та навчається у Великомостівському ОЗЗСО І-ІІІ ст.

Вічна пам'ять та невмируща слава Герою України!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень