Пошук

Застереження про недопущення спалювання стерні, сухої трави, опалого листя, сміття та інших порушень правил пожежної безпеки на відкритих територіях

Дата: 07.08.2020 08:49
Кількість переглядів: 653

Фото без описуВ лісах та на полях зберігається висока пожежна небезпека. Останніми роками спалювання стерні, сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття перетворилося на справжнє екологічне лихо.

Окрім безпосередньої загрози для здоров’я людини, спалювання листя і сухої трави призводить до такої екологічної шкоди як руйнація ґрунтового шару. Адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Вогонь знищує комах, маленьких тварин, рослини, які утворюють гумус – родючий шар землі. Більше того, щорічне спалювання сухої рослинності спричинює виснаження ґрунту та, відповідно, зменшення врожайності.

Та найбільше турбує те, що такі стихійні підпали можуть призвести до виникнення лісових пожеж, загорань будинків, адже у вітряну погоду вогонь дуже швидко може переміститися з полів, пасовищ та господарських угідь до лісових насаджень, перетворившись на справжнє стихійне лихо.

Відповідно до ст. 77 та 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема збільшено розмір штрафів:

- за самовільне випалювання рослинності або її залишків розміру штрафу становить - 3060 - 21420грн.

- за самовільне випалювання рослинності або її залишків в межах заповідників - 6120 - 30600грн.

У зв’язку з тим, що в лісах та на відкритих територіях зберігається висока пожежна небезпека, закликаємо відмовитись від розведення вогнищ в лісах та лісопосадках, заїздів автотранспортом до лісових масивів, влаштовувати смітники та спалювати відходи, адже за це передбачена адміністративна відповідальність, а у випадках, коли це призвело до розповсюдження пожеж, і кримінальна відповідальність.

Закликаємо громадян відмовитись від спалювання стерні, сухої трави, листя та інших побутових відходів! Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, знищуючи живу природу, а й спричинює до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.

Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, телефонуйте за номером «101».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень