Пошук

Сокальська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує

Дата: 06.05.2021 15:51
Кількість переглядів: 1003

Фото без описуРекомендуємо платникам утримуватись від відвідування центру обслуговування платників без нагальної потреби, та використовувати сервіс «Електронний кабінет», так як це один із найбільш функціональних електронних сервісів ДПС

До уваги платників податків!

11 травня - граничний термін подання об'єднаної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Починаючи з 1 квітня 2021 року платники податків щокварталу, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, подають об’єднану звітність з податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Розрахунок). Форма та Порядок заповнення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску і Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску», зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 січня 2015 року №111/26556 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 року № 773).

Також зазначаємо, що до складу Розрахунку входять 6 додатків, які є невід’ємною його частиною, і подаються до контролюючого органу у складі такого Розрахунку.

Заповнення показників у Розрахунку та додатках здійснюється з розбивкою по місяцях звітного кварталу.

Всі реквізити Розрахунку та додатків є обов’язковими для заповнення.

Останній день подання Розрахунку за 1 квартал 2021 року для платників податків – 11 травня 2021 року.

Щодо подання звітності платниками єдиного податку третьої групи

Платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи) у складі податкової декларації платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року подають також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників (пункт 296.3 статті 296 ПКУ).

При цьому, формою податкової декларації платника єдиного внеску, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року №578» встановлено, що відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників також можуть подаватися у складі податкової декларації платника єдиного податку у разі:

1) якщо фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності. При цьому такі платники одночасно проставляють позначку у розділі 6 – дата державної реєстрації;

2) необхідності призначення пенсії зазначається тип декларації «Звітна» або «Звітна нова» з додатковою позначкою «Довідкова». При цьому платники одночасно проставляють позначку у розділі 5 тип форми «призначення пенсії». Тип декларації «Уточнююча» при поданні Додатку 1 для призначення пенсії не застосовується;

3) переходу на сплату інших податків і зборів. При цьому такі платники одночасно проставляють позначку у розділі 8 – період перебування на спрощеній системі оподаткування;

4) необхідності призначення матеріального забезпечення, страхових виплат на загальнообов’язкове державне соціальне страхування платником обов’язково зазначається тип декларації «Звітна» або «Звітна нова» з додатковою позначкою «Довідково». При цьому платники одночасно проставляють позначку у розділі 5 тип форми «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат». Тип декларації «Уточнююча» при поданні Додатку 1 для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат не застосовується.

Єдиний внесок: хто звільняється від сплати

У зв'язку з прийняттям Закону № 592-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» (далі — Закон №592) було внесено низку змін до Закону № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон №2464).

Так, відповідно до внесених змін, з 1 січня 2021 року звільняються від сплати за себе єдиного внеску фізичні особи — підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком, або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Крім цього, статтю 4 Закону №2464 доповнено частинами п'ятою та шостою, згідно з якими відповідно передбачено звільнення від сплати за себе єдиного внеску:

- осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб — підприємців і провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізичною особою — підприємцем, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність;

- осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та фізичних осіб — підприємців, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Порядок оформлення найманого працівника

Питання офіційного працевлаштування завжди було і залишається актуальним. Переважна кількість потенційних найманих працівників розуміє і зацікавлена у офіційному працевлаштуванні. Яке гарантує соціальний захист робітника, право на нормований робочий день, вихідні, відпустки, лікарняні, субсидії тощо.

Приховуючи від держави реальні доходи найманих працівників, працедавці ухиляються від сплати податків. Порушники податкового і трудового законодавства притягуються до адміністративної відповідальності. Деякі з них вже на власному невдалому досвіді переконалися, що рано чи пізно прийдеться відповідати по закону. А за порушення прийдеться викласти кругленьку суму.

Щоб уникнути негараздів в подальшому, нагадуємо роботодавцям і майбутнім працівникам про чинне трудове законодавство, яке є важливим елементом в питанні оформлення легальних трудових відносин.

Слід усвідомити головне, що працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору та без повідомлення територіального органу податкової служби про прийом на роботу.

Оформлюючи нового працівника, суб’єкту господарювання необхідно:

- повідомити ДПС про прийняття працівника на роботу;

- укласти в письмовій формі трудовий договір;

- створити наказ про прийняття на роботу та зробити запис у трудовій книжці.

Необхідно пам’ятати, що повідомлення про прийняття на роботу подається до початку роботи працівника. Повідомлення подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної податкової служби за місцем їх обліку як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Повідомлення можна відправити засобами електронного зв'язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб; подати на паперових носіях разом з копією в електронній формі або на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» .

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень