Пошук

Про податкову амністію – у розмові з платниками

Дата: 26.08.2021 11:52
Кількість переглядів: 1135

Фото без описуЦього тижня в Центрі обслуговування платників Сокальської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області начальник податкової інспекції Олена Наумчук провела інформаційну бесіду з суб’єктами підприємницької діяльності, під час якої було обговорено та виділено основні аспекти Закону України від 15.06.2021 р. № 1539 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету”. Надано роз’яснення, що таке одноразове (спеціальне) добровільне декларування, його мета, хто може ним скористатися та які активи можна відображати у декларації.

З метою впорядкування процесу декларування фізичних осіб та детінізації доходів останні зміни у податковому законодавстві дають можливість кожному легалізувати свої активи без зазначення першоджерела їх надходження, що значно спрощує процес декларування, підвищує рівень податкової культури громадян.


 

Сокальська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує про одноразове

(спеціальне) добровільне декларування

Законом України від 15.06.2021 №1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» громадянам України надається право з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року, задекларувати активи за які не сплачено податки, уникнувши при цьому покарання.

Хто може скористатися одноразовим добровільним декларуванням:

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання неоподаткованих доходів, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Не можуть бути декларантами особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів у сфері запобігання корупції. Також декларантами не можуть бути особи, які є малолітніми чи неповнолітніми або недієздатними, або є особами, дієздатність яких обмежена і над ними встановлено опіку.

 Які є способи подання такої декларації:

Одноразова (спеціальна) декларація подається добровільно безпосередньо декларантом  виключно в електронній формі.

Чи передбачена відповідальність за задекларовані активи:

Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації  є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень