Пошук

Сокальська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує про норми застосування РРО (ПРРО) платниками єдиного податку

Дата: 01.12.2021 16:23
Кількість переглядів: 689

Згідно Закону України від 20.09.2019 р. №128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та №129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» передбачають зміни у правилах застосування РРО підприємцями – платниками єдиного податку.

Відповідно до Закону України від 01.12.2020 року №1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» (далі – Закон №1017-ІХ) запроваджено нові терміни щодо обов’язкового використання реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку.

А саме до 1 січня 2022 року відтерміновано обов’язкове застосування РРО (ПРРО) для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку другої – четвертої груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує граничного обсягу доходу крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування:

• реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

• реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення;

• надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

• реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

У разі перевищення платником єдиного податку другої – четвертої груп (фізичною особою – підприємцем) в календарному році граничного обсягу доходу, застосування РРО та/або програмного РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Зокрема, при перевищенні в календарному році обсягу доходу понад 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (в 2021 році - 1 млн 320 тис грн).

Застосування РРО та/або програмного РРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

З 1 січня 2022 року РРО та/або програмні РРО повинні застосовувати всі фізичні особи – підприємці - платники єдиного податку (крім ФОП - платників єдиного податку першої групи).

 

Звертаємо Вашу увагу, що доступний сервіс реєстрації програмного РРО за посиланням http://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень