Пошук

Сокальська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує: Предзаповнення декларації – новий сервіс Електронного кабінету

Дата: 11.05.2023 11:25
Кількість переглядів: 99

З метою спрощення процедури декларування доходів Державною податковою службою України запроваджено новий сервіс для платників – предзаповнення декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація).

Предзаповнення декларації за даними інформаційних баз даних ДПС та подальше її направлення в електронному вигляді до контролюючого органу здійснюється через Електронний кабінет, вхід до якого знаходиться за посиланням  https://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.

Зазначений сервіс дуже зручний та надає можливість:

- отримати попередньо заповнену декларацію на підставі даних Державного реєстру та додатки до декларації, які відповідають окремому виду доходів або окремим обставинам;

- додати до декларації копії первинних документів як додатки до декларації;

- перевірити декларацію та у разі необхідності доповнити інформацію з автоматичним перерахунком податкових зобов’язань.

Щоб скористатися сервісом, необхідно увійти до приватної частини Електронного кабінету, доступ до якої надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного  підпису будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID), за допомогою Дія Підпис або «хмарного» кваліфікованого електронного підпису. Потім зайти до меню «ЕК для громадян» та обрати розділ «Податкова декларація».

Для автоматичного предзаповнення декларації необхідно отримати інформацію з Державного реєстру фізичних осіб – платників податку про джерела та суми нарахованого (виплаченого) доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору. Зробити це зручно і просто, створивши та підписавши відповідний запит. Після отримання відповіді необхідно натиснути кнопку «Створити декларацію» та обрати необхідну категорію:

- Громадянин – обирає платник податків, який зобов’язаний подати декларацію або виявив бажання задекларувати доходи, або підприємці, які станом на 31 грудня звітного року перебували на спрощеній системі оподаткування, але у таких осіб виникає обов’язок щодо декларування доходів, отриманих як громадянин;

- Підприємець – обирає фізична особа-підприємець, який протягом звітного (податкового) року перебував на загальній системі оподаткування;

- Особа, яка провадить незалежну професійну діяльність/член фермерського господарства – обирають особи, які в контролюючих органах зареєстровані як самозайняті особи, що провадять незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріуси, арбітражні керуючі, приватні виконавці, судові експерти) або члени фермерського господарства;

- Особа, яка заявляє право на податкову знижку – обирає особа, яка вирішила скористатися правом на податкову знижку відповідно до ст. 166 Податкового кодексу України.

Після обрання категорії необхідно надати відповіді на запитання в анкеті щодо виду отриманого доходу, на підставі чого до декларації додаються додатки, які відповідають окремому виду доходів або окремим обставинам.

Після відповіді на питання на екрані відкривається декларація, в якій заповнені дані з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків. У разі якщо платник податку отримував доходи, які не включені до Державного реєстру платників податку – фізичних осіб (наприклад, іноземні доходи), то платник податку повинен зазначити такі доходи у відповідному рядку декларації.

Після заповнення декларації необхідно її перевірити, та у разі вірного заповнення, зберегти. Потім платник податків має можливість підписати декларацію та направити до контролюючого органу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень