Пошук

Сокальська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області: «Гаряча лінія» для платників податків

Дата: 11.05.2023 12:01
Кількість переглядів: 102

Фото без описуДнями проведено сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія» щодо застосування РРО, ПРРО платниками податків.

На запитання платників відповідала старший державний інспектор ДПІ Ілона Міщук.

Чи необхідно ФОП на загальній системі оподаткування застосовувати касовий апарат?

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг), а також операцій з приймання готівки для подальшого її переказу повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО за виключенням суб’єктів господарювання, яким дозволено проводити розрахункові операції з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій відповідно до чинного законодавства.

Чи необхідно реєструвати КОРО на програмний РРО?

Чинним законодавством у сфері проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у готівковій та безготівковій формі не передбачено реєстрації та використання книги обліку розрахункових операцій на програмний реєстратор розрахункових операцій.

Питання:Чи застосовується РРО при безготівкових розрахунках?

У разі здійснення розрахунків у безготівковій формі реєстратори розрахункових операцій не застосовуються.

Якщо покупець в банківській установі сплатив на рахунок продавця кошти за товар чи послугу, зокрема, і готівкою через касу банку, то такий платіж не проводиться через РРО.

Якщо ФОП на єдиному податку приймає оплату через інтернет-еквайринг із застосування платіжних карт за допомогою платіжних систем, він зобов’язаний використовувати РРО.

Питання: Чи необхідно скасовувати касовий апарат та реєструвати програмний РРО?

Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання класичного касового апарату чи програмного РРО. Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний чи апаратний) для проведення реєстрації розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість традиційного касового апарату, реєстрацію касового апарату необхідно скасувати.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень