Пошук

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо реорганізації (пониження ступеня) Куличківської філії Великомостівського ОЗЗСО І-ІІІ ст.- ЗЗСО І-ІІ ст. Великомостівської міської ради

Дата: 12.05.2023 09:44
Кількість переглядів: 193

Фото без описуІ. Найменування організатора громадського обговорення:

Великомостівська міська рада

Відділ освіти, культури та туризму Великомостівської міської ради Львівської області

ІІ. Мета проведення громадського обговорення.

Врахування думки мешканців села Куличків Великомостівської міської територіальної громади щодо реорганізації (пониження ступеня) Куличківської філії Великомостівського ОЗЗСО І-ІІІ ст. – ЗЗСО І-ІІ ст.

IІІ. Нормативно-правова база:

Згідно з Конституцією України ст.143, відповідно до Законів України: «Про місцеве самоврядування в Україні» ст. 26, «Про освіту» ст.25,  «Про повну загальну середню освіту» ст.32:

    Згідно з Конституцією України (ст. 143)

  • Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

  Відповідно до Законів України:

 «Про місцеве самоврядування в Україні»  ст. 26 п.30 :

  • Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

«Про освіту» ст.25 п.6 :

  • Засновник закладу освіти зобов’язаний:

забезпечити утримання та розвиток матеріально-технічної бази заснованого ним закладу освіти на рівні, достатньому для виконання вимог стандартів освіти та ліцензійних умов;

у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжити навчання на відповідному рівні освіти;

забезпечити відповідно до законодавства створення в закладі освіти безперешкодного середовища для учасників освітнього процесу, зокрема для осіб з особливими освітніми потребами.

«Про повну загальну середню освіту» ст.32:

  • Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає засновник (засновники).
  • Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та /або суспільства.
  • У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.
  • Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника.

На виконання рішення ХХХІІ чергової сесії VIII скликання Великомостівської місько ради Львівської області «Про затвердження Плану трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Великомостівської міської ради Львівської області»

ІV. Обгрунтування проведення громадського обговорення

Створення об'єднаної   громади надало жителям широкі можливості для формування своєї унікальної та ефективної системи управління освітньою сферою, дотримання вимог нового освітнього законодавства, забезпечення кадрового  та навчально-матеріальної бази закладів освіти . Розпорядник коштів, керуючись пунктом 28 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого КМУ від 28.02.2002 №228 із змінами, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 р. № 618, встановлює, що витрати повинні бути приведені у відповідність з бюджетними асигнуваннями. Для цього чисельність працівників установ, затверджених за штатним розписом, повинна бути приведена у відповідність з визначеним фондом оплати праці. Надмірні витрати на утримання позбавляють можливості реінвестувати кошти громади у розвиток шкіл, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг, що могли б бути спрямовані на розвиток інфраструктури, співфінансування проектів тощо.

Головним завдання для засновника є надання освітніх послуг, забезпечення всіх дітей якісною освітою на рівні Державного стандарту, тому велике значення має рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності, бо тільки у конкурентному учнівському середовищі є у дітей мотивація до кращих результатів у навчанні.    Однак значною проблемою залишається утримання та належне функціонування закладу освіти  із малою наповнюваністю учнів. Так, у Куличківській філії Великомостівського ОЗЗСО І-ІІ ступенів – ЗЗСО І-ІІ ступенів у поточному навчальному році навчається 49 учнів , з них у 5-9 класах 32 учні, вартість утримання одного учня даного закладу становить 70537,33 тис. грн. на рік , а у 2023-2024 році кількість учнів 5-9 класів буде становити 23 учні.

Окрім того , кожен громадянин має право на якісну освіту, а Куличківська філія цього не може забезпечити через низьку матеріально-технічну базу, відсутністю спортивної зали для проведення занять з фізичної культури, відсутнє обладнання для навчання здобувачів освіти НУШ .

У результаті пониження ступеня можна скерувати  утримані кошти на  організацію групи продовженого дня для учнів 1-4 класів, розширення  та облаштування дошкільного підрозділу. Понизивши ступінь закладу освіти,   зміняться істотні умови праці  вчителів філії, але цю проблему буде вирішено шляхом надання педагогічного навантаження у опорному закладі та закладах освіти територіальної громади.

Проект рішення: 

 1.  Куличківську філію Великомостівського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів – заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів понизити в ступені  та   перейменувати на Куличківську філію Великомостівського ліцею Великомостівської міської ради Львівської області

2.  Здобувачів освіти 5 – 9 класів Куличківської філії  довозити автобусом у Великомостівський ліцей для продовження навчання на відповідному рівні освіти.

V. Місце знаходження  та   адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати    консультації з питання, що винесено на громадське обговорення: відділ освіти, культури та туризму Великомостівської міської ради Львівської області, м. Великі Мости, вул. Шевченка, 6, e-mail: mostosw@ukr.net, тел. 0667911731

VІ. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення:

Занько Тетяна Володимирівна, провідний спеціаліст відділу освіти, культури та туризму Великомостівської міської ради; тел. 0667911731.

VII. Громадське обговорення буде проведене у с. Куличків 26.05.2023 року о 14.00 в приміщенні Куличківської філії


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень