Пошук

Проєкт "Неопалимі" - можливості надання безкоштовної реабілітації пораненим військовослужбовцям

Дата: 28.07.2023 14:14
Кількість переглядів: 228

 

 

Фото без описуІнформуємо щодо можливості надання безкоштовної реабілітації пораненим військовослужбовцям, які отримали опіки та потребують лікування деформаційної травми та рубців в рамках проєкту «Неопалимі», який реалізовує ГО «Український Волонтерський Центр».

Міністерством у справах ветеранів України розглянуто звернення Громадської організації “Український Волонтерський Центр» щодо можливості надання безкоштовної реабілітації пораненим військовослужбовцям, які отримали опіки та потребують лікування деформаційної травми та рубців. Громадська організація “Український Волонтерський Центр» спільно з Асоціацією фахівців естетичної медицини Центральної та Східної Європи реалізує проект «Неопалимі» - це реабілітаційна програма, яка направлена на відновне лікування пацієнтів, що постраждали внаслідок війни з рубцевими змінами шкіри, а саме гіпертрофічні рубці, опіки, контрактури внаслідок осколкових чи термічних уражень.

Інструкція по скеруванню пацієнтів на лікування в національну програму зовнішньої реабілітації “Неопалимі”

1. Вступ

Неопалимі – національна програма зовнішньої реабілітації та лікування опіків та рубців для людей, що постраждали внаслідок війни. Програма реалізовується за механізмом приватно-державного партнерства, функціонує у 15 областях України, а також у кількох країнах Східної Європи. Станом на зараз на лікуванні в програмі перебуває понад 120 пацієнтів, а загальна спроможність сягає близбко 1000 пацієнтів щороку.

Нижче у цьому додатку ми детальніше проговоримо сам шлях пацієнта, а також медичні діагнози для скерування* та географію функціонування проекту *інформація для медичних спеціалістів

2. Шлях пацієнта:

В цьому блоці ми покроково проговорюємо загальну логіку руху пацієнта, етапи, на яких пацієнт взаємодіє з державою та етап, коли пацієнта доречно передавати нам.

Окремо також розписуємо шлях війського та цивільного. Далі відповідно ми описуємо, як саме пацієнту потрапити на лікування та які дії відбуватимуться далі.

1) Отримання військовим або цивільним поранення. В залежності від обставин

події військового пацієнта евакуйовують і доставляють або на стабілізаційний пункт або одразу у госпіталь/лікарню. Цивільного пацієнта доставляють у найближчу лікарню, або він звертається самостійно. На цьому етапі пацієнт ще повністю взаємодіє з державою.

2) Пацієнт перебуває на ургентоному етапі лікуванні у госпіталі/державній

лікарні. На цьому етапі пацієнт ще повністю взаємодіє з державою.

3) Після отримання ургентнної допомоги пацієнт потрапляє на реабілітацію

(залежно від травми).

4) Лікування пацієнта у програмі «Неопалимі» доречно розпочинати через 4-6

місяців після отримання поранення, на етапі, коли рубцева тканина вже

сформувалась.

5) Відповідно до логіки, описаної вище, пацієнт, який перебуває на лікуванні у

державній лікарні/опіковому центрі або реабілітації у реабілітаційному

центрі, має змогу звернутись у програму «Неопалимі» одразу, коли розуміє, що

має запит на таке лікування, навіть в перші дні після травми. Ми відповідно

підтримуватимемо контакт із пацієнтом і він зможе приступити до лікування

одразу, як сформується рубцева тканина.

3. Шлях пацієнта всередині проекту «Неопалимі»:

1) Пацієнт із відповідною травмою має змогу звернутись у програму «Неопалимі» на будь якому етапі лікування, навіть у перші дні після отримання

поранення. Класичним шляхом є зголошення через реєстраційну форму на

сайті проекту «Неопалимі» (www.neopalymi.in.ua). Реєстрацію може здійснити

пацієнт самостійно, або уповноважена особа від імені пацієнта.

ВАЖЛИВО!

У випадках інституційної співпраці між проектом «Неопалимі» та державною структурою, що має відповідних бенефіціарів, ми також можемо напрацювати шляхи централізованого скерування пацієнтів, наприклад за списками. Відповідно, таку інформацію щодо травмованих необхідно надавати з урахуванням Закону України "Про захист персональних даних" та статті 39-1 "Право на таємницю про стан здоров'я" Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я".

2) Після реєстрації пацієнта на участь у програмі, або іншої форми скерування, один із менеджерів програми налагоджує контакт з пацієнтом, та проводить технічну верифікацію пацієнта (у випадках самостійного зголошення).

3) Після першого контакту пацієнта з менеджером програми «Неопалимі» та технічної верифікації, інформація далі передається на медичну верифікацію медично-експертної комісії проекту «Неопалимі», що складається з лікарів фаху дерматологія та дитяча дерматологія.

4) Технічна та медична верифікація пацієнта в середньому триває близько від 3 до 10 робочих днів. Пацієнт може не пройти верифікацію лише у випадках, якщо було встановлено, що травма була здобута у побутових умовах (наприклад – опік кип’ятком вдома) або, якщо травма, з якою звертається пацієнт не входить до профілю діяльності проекту (медичні діагнози – нижче в цьому документі).

5) Після верифікації пацієнта пацієнт закріплюється за певною клінікою та лікуючим лікарем, а також на пацієнта виділяються препарати, що будуть використовуватись в процесі лікування. Головним критерієм виступає географічне розміщення пацієнта (наприклад якщо пацієнт перебуває у Дніпрі, то лікування він також буде проходити у Дніпрі), крім специфічних випадків (наприклад – діти проходять лікування лише у Львові та Дніпрі через медичні особливості; високотехнологічна апаратура для видалення певних видів посттравматичного татуашу (чорних/сірих прям на тілі) є лише у Львові та Києві тощо).

6) Пацієнт приступає до лікування у максимально короткі терміни, відповідно до постанови медично-експертної комісії.

7) У випадках зміни пацієнтом геолокації, пацієнт має змогу продовжити лікування у клініці у іншому місті, не перериваючи при цьому процесу

лікування (наприклад якщо пацієнт рухається за шляхом евакуації)

4. Медичні діагнози для скерування пацієнтів

В рамках проекту клініки беруть на відновне лікування пацієнтів з рубцевими змінами шкіри, а саме гіпертрофічні рубці, опіки, контрактури внаслідок осколкових чи термічних уражень. Лікування проводиться за допомогою лазерів (ErYag чи CO2), мікроголкової радіочастотної технології, а також полінуклеотидних препаратів та заспокійливих і відновлюючих топічних засобів. До лікування приймаються пацієнти, що отримали вищезазначені ураження всіх вікових груп, так як в проекті беруть участь спеціалісти з фаху дерматологія та дитяча дерматологія. До лікування приймаються пацієнти, що отримали вищезазначені ураження в період з 2014 року внаслідок російської агресії.

Можливості проекту не розповсюджуються на пацієнтів з побутовими травмами. Початок лікування визначається спеціалістами проекту виходячи зі стану рубцевих змін, але, переважно, не швидше 4 місяців від дати ураження. Окрім цього в проект приймаються пацієнти з механічним травматичним татуажем (порох, асфальт, тощо), аналогічно отриманим внаслідок військових дій. В проект приймаються громадяни України, випадки можливого лікування іноземних громадян розглядаються індивідуально. Терміни лікування та кількість процедур вирішуються індивідуально з огляду на anamnesis morbi та status localis.

5. Географія функціонування проекту:

Україна:

- м.Львів

- м.Київ

- м.Одеса

- м.Харків

- м.Дніпро

- м.Чернівці

- м.Вінниця

- м.Запоріжжя

- м.Черкаси

- м.Ужгород

- м.Житомир

- м.Рівне

- м.Івано-Франківськ

- м.Бровари

- м.Луцьк

Польща:

- м.Варшава

- м.Краків

Молдова:

- м.Кишинів

Більше інформації про клініки можна дізнатись на сайті проекту «Неопалимі».

Контакти:

Максим Туркевич, директор проекту «Неопалимі»

Maksym.turkevych@neopalymi.org

+380669060614

Олександр Туркевич, медичний директор проекту «Неопалимі»

Oleksandr.turkevych@neopalymi.org

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень