Пошук

Пам'ятка дітям з інвалідністю відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю»

Дата: 03.11.2023 09:12
Кількість переглядів: 116

Фото без описуПільги дітям з інвалідністю в Україні

  •  Діти з інвалідністю мають право отримувати державну соціальну допомогу по інвалідності.
  •  Особи, які доглядають за дітьми з інвалідністю, мають право отримувати надбавку на догляд за дитиною з інвалідністю.

        Надбавки на догляд призначаються одному з батьків, який фактично доглядає за дитиною з інвалідністю і ніде не працює, не вчиться, не проходить службу або перебуває у декретній відпустці або відпустці по догляду за дитиною до 3 років, до 6 років.

        Це правило не поширюється (тобто не має значення факт роботи або навчання) на батьків-одинаків (як матерів, так і батьків), а також, якщо догляд здійснюється за дитиною з інвалідністю підгрупи А.

  • Діти з інвалідністю мають право на безкоштовне забезпечення засобами реабілітації, протезно-ортопедичними виробам, ортопедичним взуттям (згідно індивідуальної програми реабілітації інваліда).
  • Мають право на проходження медичної, відновної реабілітації у реабілітаційних центрах України за державні кошти.


ПІЛЬГИ МАТЕРЯМ ДІТЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ В УКРАЇНІ 

  •  Жінку з дитиною з інвалідністю заборонено без її згоди тимчасово переводити на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, або ж відправляти у відрядження.
  • Жінка, яка виховує дитину з інвалідністю, має право на скорочену тривалість робочого часу. Для таких жінок на їх прохання роботодавцем в обов'язковому порядку встановлюється неповний робочий день або неповний робочий тиждень.
  • Власник зобов'язаний видавати матері дитини з інвалідністю безкоштовно або на пільгових умовах путівки в санаторій, а також виплачувати матеріальну допомогу.
  • Матері дитини з інвалідністю гарантована додаткова щорічна оплачувана відпустка, в розмірі 10 календарних днів.
  • Одиноким матерям заборонено відмовляти в прийомі на роботу через наявність у неї дитини з інвалідністю.
  • Одинока мати, яка має дитину з інвалідністю, приймається на роботу без проходження випробувального терміну.
  • Закон також передбачає додаткові пільги працівникам, які мають дітей з інвалідністю при звільненні
  •  Всупереч загальним правилам про необхідність завчасно повідомляти про дату звільнення за власним бажанням (за 2 тижні), працівник, який виховує дитину з інвалідністю, має право звільнитися до закінчення зазначеного терміну, якщо це пов'язано з доглядом за дитиною з інвалідністю.
       • При звільненні працівникам, які мають повнолітнього дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи «А» I групи, виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної та додаткової відпустки.
       

ПІЛЬГИ ДІТЯМ З ІНВАЛІДНІСТЮ, ХВОРИМ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ

  • Діти з інвалідністю, в тому числі діти з інвалідністю з цукровим діабетом, мають право на безкоштовну купівлю ліків за рецептом лікаря (в разі амбулаторного лікування) незалежно від місця проживання.

ПІЛЬГИ ДІТЯМ З ІНВАЛІДНІСТЮ НА ПРОЇЗД У ПОЇЗДІ

  • Діти з інвалідністю та особи, які супроводжують дітейз інвалідністю (не більше однієї особи) користуються правом на 50 відсоткову знижку від вартості проїзду залізничним транспортом в період з 1 жовтня по 15 травня у внутрішньому сполученні без обмеження в кількості поїздок, а також правом безкоштовного проїзду залізничним транспортом приміського сполучення.
    Також діти з інвалідністю можуть безкоштовно їздити на всіх видах пасажирського міського транспорту, крім таксі. 

ПІЛЬГИ ПО ЖКГ ДІТЯМ З ІНВАЛІДНІСТЮ

  • Переважним правом на поліпшення житлових умов користуються сім'ї з дітьми з інвалідністю.
    Діти, інвалідність яких настала внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають право на 50 відсоткову знижку з оплати за користування житлом та з оплати за комунальні послуги.

ПІЛЬГИ ДІТЯМ З ІНВАЛІДНІСТЮ В УКРАЇНІ У СФЕРІ ОСВІТИ
 Діти з інвалідністю та особи з інвалідністю I і II груп користуються правом на позаконкурсне зарахування до вищих навчальних закладів в разі позитивної здачі іспитів і мають право на одноразову виплату навчальної стипендії та пенсії (соціальної допомоги).

  • Для обдарованих дітей з інвалідністю передбачено безкоштовне навчання мистецтву і музиці в загальних навчальних закладах або спеціальних позашкільних навчальних закладах. 
     

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень