Пошук

Звіт міського голови Ярослава Ройка про роботу виконавчого комітету Великомостівської міської ради у 2023 році

Дата: 06.02.2024 09:49
Кількість переглядів: 327

Фото без описуВідповідно до статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» я щороку звітую перед територіальною громадою про діяльність Великомостівської міської ради та її виконавчих органів.

     Відколи у наші реалії увірвалась війна, кожний день сповнений тривог і випробувань, злості і розгубленості, відчаю і надії. Але ми навчилися жити під звуки сирен, допомагати тим, кому гірше, працювати кожен на своєму фронті, відповідаючи на виклики воєнного часу.

Ми щоденно реагуємо на виклики воєнного часу і нашого сьогодення. Особливо актуальною стала підтримка внутрішньо-переміщених осіб, які були змушені залишати домівки та рятуватися у більш безпечних регіонах, часто – залишивши все майно вдома, а також наших військових, які відважно захищають нас від ворога.

Ми змінилися – як люди, як патріоти, як українці. Кожен став бійцем на своєму місці і наближаєФото без опису Перемогу, адже без Перемоги, без миру та спокою немає розвитку.

Депутатський корпус та працівники міської ради, незважаючи на свої різні уподобання, працюють злагоджено та консолідують всі зусилля на спільний результат: бути надійним українським тилом, забезпечити життєдіяльність громади в умовах воєнного стану, головні потреби її жителів та внутрішньо переміщених осіб,  надавати допомогу та підтримку нашим військовим. Тож маємо бути як ніколи згуртовані, бо в єдності - наша сила.

Я дякую кожному небайдужому жителю нашої громади, депутатам Великомостівської міської ради, членам виконкому міської ради, старостам, посадовцям, керівникам підприємств та організацій, підприємцям і суб’єктам господарювання, громадським активістам, волонтерам за практичну допомогу, активну громадську підтримку, волонтерську діяльність на користь сил оборони держави і Великомостівської громади у цей складний для країни час.

 

З перших днів війни Великомостівською міською радою виділялися значні кошти на підтримку Збройних Сил України, зокрема відповідно до угод про міжбюджетні трансферти у 2023 році було профінансовано з місцевого бюджету на суму 27 мільйонів 66 тисяч гривень на:

Фото без опису- на виконання Програми сприяння матеріально-технічного забезпечення військової частини 2418 придбання матеріальних засобів для підвищення рівня боєздатності Кінологічного навчального центру в сумі  3 267,58 тис. грн.;

- придбання матеріально-технічного забезпечення прикордонної  комендатури швидкого реагування військової частини 2144, дислокованої на території Великомостівської міської ради в сумі 9 998,43  тис.грн.

-  на виконання Програми розвитку цивільного захисту 22 ДПРЧ ГУ ДСНС для закупівлі  матеріалів для пожежно-рятувального загону, що забезпечує безпеку Великомостівської громади  на суму 1 700,00  тис.грн.;

- придбання матеріально-технічних засобів для окремого батальйону територіальної оборони в/ч А7075 (засоби БПЛА та зв’язку ) на суму 700,00 тис.грн.;

- придбання безпілотних комплексів, утримання військової техніки для військової частини А 4010 в сумі  3 000,00 тис.грн.;

- фінансування програми «Сприяння матеріально-технічного забезпечення військової частини А3057 (Національна гвардія України) на 2023 рік  на суму  5 000,00 тис. грн. (придбання квадрокоптерів DJI Mavic 3T та Autel або їх аналогів);

- фінансування програми «Сприяння матеріально-технічного забезпечення військової частини А0998 дислокованої на території м. Яворів на 2023 рік на суму 1 999,99  тис. грн. (придбання квадрокоптерів DJI Mavic 3T та Autel або їх аналогів);

- фінансування програми «Сприяння матеріально-технічного забезпечення військової частини 4355 дислокованої на території м. Кривий Ріг на 2023 рік на суму  1 400,00 тис. грн. (придбання квадрокоптерів DJI Mavic 3T та Autel або їх аналогів)

Незважаючи на війну, процеси забезпечення життєдіяльності громади не припинялися. Всі служби,Фото без опису організації та установи продовжували свою роботу. Щоденно робили свою роботу комунальники, функціонували заклади охорони здоров’я, освіти, культури, виплачувалася заробітна плата, проводилися спортивні та культурні заходи на підтримку ЗСУ. Не припиняє надавати послуги населенню в умовах воєнного стану Центр надання соціальних послуг, її працівники постійно надавали і  надають свої послуги малозахищеній категорії населення громади, працює також Служба у справах дітей.

Фото без описуВеликомостівська громада функціонує вже 6 років. Нашу громаду було створено у жовтні 2017 року, згодом до нас було приєднано Боянецьку та Купичвільску сільські ради. На даний час територія Великомостівської громади охоплює сімнадцять населених пунктів – м. Великі Мости, села Борове, Куличків, Двірці, Волиця, Заріка, Бутини, Шишаки, Пристань, Піддовге, Реклинець, Стремінь, Боянець, Верени, Лісове, Підріка, Купичволя.

Загальна площа громади складає – 311,8 км.кв., чисельність населення – 15937 особи.

ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ

1.1. Організаційна робота діяльності депутатів міської ради восьмого скликання

Протягом 2023 року відповідно до вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» підготовлено та проведено 11 сесій міської ради (в тому числі 2 позачергових), а також засідання постійних комісій міської ради з розгляду питань, що вносились на розгляд міської ради. Міською радою прийнято 393 рішення з них 183 земельних рішення.

Для сприяння виконання депутатами своїх повноважень секретарем міської ради постійно надавалася депутатам міської ради консультативна та методична допомога, підготовлено інформаційні матеріали про вимоги антикорупційного законодавства щодо електронного декларування тФото без описуощо.

На офіційному сайті Великомостівської міської ради усі проєкти рішень, рішення сесій, голосування та протоколи засідань сесій оприлюднюються в повному обсязі та чітко в терміни, передбачені законодавством.

Налагоджений процес своєчасного оприлюднення проектів рішень, процес погоджень даних проектів до моменту винесення на розгляд сесії. Всі проекти рішень, звернення, які завізовані або скеровані на розгляд комісій надсилаються на адреси електронних скриньок депутатів, що дає змогу членам комісій краще підготуватися до засідань. В день оприлюднення розпорядження міського голови про скликання сесії та не пізніше, як за 10 днів до її проведення всі проекти рішень, які пропонуються до розгляду надсилаються до відома депутатам. Крім того за тиждень до засідання сесії вже сформовані по порядку матеріали сесії надаються в електронному (за бажанням в паперовому) вигляді депутатам.

Не пізніше наступного дня після проведення сесії ради, оприлюднюються результати голосування. Протягом п’яти робочих днів, з дня проведення сесії,  здійснюється оприлюднення рішень та протоколу сесії, які в подальшому  надсилаються для ознайомлення депутатам.

Добре налагоджена робота з громадянами. Починаючи з шостого дня від проведення засідання сесії, громадяни можуть отримати на руки витяги з рішень, що стосуються їх прав.

В процесі діяльності впроваджено ведення електронних журналів:

  • реєстрації проектів рішень
  • реєстрації рішень сесії
  • відвідування сесій депутатами.

Для покращення роботи ради, відповідно до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації», міською радою було прийнято рішення і придбано систему електронного голосування «ГОЛОС» та планшети до даної системи. Дана система з жовтня місяця поточного року використовується на засіданні сесій, комісій та виконавчого комітету. В систему регулярно та вчасно завантажуються проєкти рішень, які під час роботи сесії чи виконкому можна переглянути в електронному вигляді, що є дуже зручно та економно в плані використання паперу, який раніше використовувався для роздруку порядків денних та проєктів рішень. Налагоджено фото та відео зйомку засідань сесій міської ради.

1.2 Організаційна робота діяльності членів виконавчого комітету міської ради восьмого скликання

У 2023 році склад виконавчого комітету був переформатований, оскільки попередній склад працював у неповному обсязі, через мобілізацію кількох членів виконкому у зв’язку із повномасштабним вторгненням ворога, тому робота була не завжди ефективною.

Фото без описуЗа звітний період підготовлено і проведено 17 засідань виконавчого комітету на яких було прийнято 180 рішень. Засідання виконавчого комітету міської ради у звітному періоді проводились з дотриманням принципів законності та безпеки. У зв’язку з впровадженням в Україні правового режиму воєнного стану відкритість та гласність у роботі мала свої особливості та підлягала обмеженню.

В умовах війни першочергове значення відігравали забезпечення дотримання інтересів національної безпеки, територіальної цілісності, захист життя та здоров’я населення та його життєзабезпечення.

1.3 Документування управлінської діяльності, розгляд звернень громадян

За 2023 рік міською радою було опрацьовано 5148 документів вхідної кореспонденції тФото без описуа 2256 документів вихідної кореспонденції.

      На адресу Великомостівсьокї міської ради надійшло 57 звернень громадян, 19 заяв, листів та пропозицій від депутатів міської ради, на які дано відповіді або роз’яснення.

      В 2023 році опрацьовано 24 запити, відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», відповіді направлені до запитувачів.      

    Фото без опису Також, старостинськими округами та відділом надання адміністративних послуг та соціального захисту  зареєстровано та видано 4247 різних довідок та 761  різних актів (актів обстеження матеріально-побутових умов, актів проживання, газифікації будинків, непрацюючих осіб, актів догляду за інвалідом).

Старости здійснили – 248 нотаріальних дій

Робота з архівними документами: по визначенні трудового стажу колгоспника та заробітної плати  видано 55 довідок.

1.4 Інформаційна діяльність під час воєнного стану: нові виклики та актуальність

Цілеспрямована діяльність виконавчих органів міської ради щодо забезпечення прозорості та відкритості, у поєднанні з обмеженнями воєнного стану, була одним з пріоритетів.

Для постійної комунікації з громадськістю, налагодження діалогу виконавчих органів із громадою, а також забезпечення висвітлення діяльності міської ради, її виконавчого комітету, посадових осіб та депутатів міської ради, інформування населення про суспільно-важливі події, заходи, нормативно-правові акти, сприяння створенню позитивного іміджу та популяризації громади в інформаційному просторі використовувалися різні джерела інформації:

  • офіційнФото без описуий сайт міської ради;
  • офіційні сторінки Великомостівської територіальної громади та її виконавчих органів у соціальній мережі Facebook;
  • Telegram-канал Великомостівської територіальної громади;
  • Viber спільнота для ВПО Великомостівської громади.

Після 24 лютого в інформаційній діяльності постали нові виклики – як подавати інформацію в умовах жорсткої воєнної агресії, про що можна інформувати, а що заборонено. Від правильної інформаційної політики, від медіа безпеки в значній мірі залежали життя та безпека як воїнів в епіцентрі бойових дій, так і цивільного населення, ситуація в громаді та в державі загалом. 

Увесь медійний простір консолідовано працював на Перемогу, усі зусилля були спрямовані на інформування громадськості про оперативний стан справ, актуальні питання життєзабезпечення громади, важливе для безпеки населення.

Хоча сайт міської ради, як і ряду інших громад зазнав кілька атак, в цілому офіційний сайт безперебійно працював, завдячуючи фаховій технічній підтримці вдалося відбити декілька хакерських атак.

На офіційному сайті міської ради оперативно розміщувалася важлива для населення інформація.

Налагоджено оповіщення жителів населених пунктів Великомостівської громади через електронні системи оповіщення, які були закуплені на умовах співфінансування з обласною владою. Загалом було закуплено та встановлено 6 систем оповіщення для міста Великі Мости та старостинських округів, а також мобільну систему оповіщення на загальну суму 274 756грн., які виділені з місцевого бюджету.

Працювали над збільшенням аудиторії офіційних інформаційних джерел, що дало змогу охопити інформуванням більшої кількості населення громади.

Постійно забезпечується інформаційне наповнення офіційного веб-сайту Великомостівської міської ради, зокрема готується та розміщується на ній інформація про діяльність міської ради, її виконавчих органів; відбувається інформування жителів громади про роботу виконавчого комітету, посадових осіб і депутатів міської ради, через інформаційні друковані оголошення, офіційний сайт міської ради, сторінку у соціальній мережі Фейсбук, Телеграм та інші засоби масової інформації (газету, радіо, місцеве телебачення);

Вчасно оприлюднюються проєкти рішень та рішення ради, проєкти рішень та рішення виконавчого комітету, розпорядження міського голови у терміни  встановлені відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації»;Фото без опису

Контролюється робота щодо надходження, розгляду, опрацювання, обліку, систематизації, аналізування, надання відповідей на запити, що надходять до міської ради, дотримання законодавства України про доступ до публічної інформації, а також надаються консультації під час оформлення таких запитів та роз’яснює порядок застосування законодавства України про доступ до публічної інформації;

Проводиться робота по розробці брендової продукції та просуванню бренду громади з метою створення позитивного іміджу та впізнаваності громади.

1.5. Питання правового забезпечення, кадрова діяльність, військовий облік

В судах різних інстанцій розглянуто (розглядається) за період з 1 січня 2023 року по 31.12.2023 рік 26 справ, з них 19 справ розглянуто.

Це справи щодо визнання права власності на паї, подовження терміну на прийняття спадщини, визнання права власності в порядку спадкування, встановлення факту родинних відносин, про визначення постійного місця проживання малолітніх дітей, про визнання особи недієздатною, про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, встановлення опіки та призначення піклувальника, про визнання протиправним і скасування рішення та зобов’язання вчинити дії, а також де міська рада залучена третьою стороною по справі та інші справи.

Фото без описуНадано 4 квартальних звіти щодо прийнятих рішень суду де позивачем або відповідачем була Великомостівська міська рада та по яких прийнято рішення про відмову у задоволенні позову чи залишення справи без розгляду, де прийняті рішення не на користь ради чи такі, що порушують інтереси держави.

Винесено 2 постанови про накладення адміністративного стягнення на загальну суму 1 700 грн. (фактично сплачено 1 700 грн.).

   За 2023 рік видано 407 розпоряджень міського голови з кадрових питань.

   Проведено звірку даних по працівниках міської ради у відділенні Червоноградського РТЦК та СП.

З метою забезпечення персонально-первинного обліку призовників і військовозобов'язаних, спеціалісти відділу юридичної роботи, персоналу та військового обліку здійснюють:

  • взяття на військовий облік громадян, які прибули на нове місце проживання до адміністративно-територіальної одиниці, тільки після їх взяття на військовий облік у І відділі Червоноградського РТЦК та СП;
  • зняття з військового обліку громадян після їх вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання тільки після їх зняття з військового обліку;
  • оповіщення на вимогу І відділу Червоноградського РТЦК та СП призовників і військовозобов’язаних про їх виклик до І відділі Червоноградського РТЦК та СП і забезпечення їх своєчасного прибуття;
  • у п’ятиденний строк з дня подання відповідних документів внесення до карток первинного обліку призовників і військовозобов’язаних змін щодо їх сімейного стану, місця проживання, освіти, місця роботи і посади та надсилають щомісяця до 5 числа до І відділу Червоноградського РТЦК та СП повідомлення про зміну облікових даних;
  • звіряння даних карток первинного обліку призовників, які перебувають на військовому обліку в органах місцевого самоврядування, з обліковими даними І відділу Червоноградського РТЦК та СП (після приписки громадян до призовних дільниць і перед призовом їх на строкову військову службу, а також в інші строки);
  • приймання під розписку від призовників і військовозобов’язаних їх військово-облікових документів для подання до І відділу Червоноградського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки для звіряння з картками первинного обліку.

Нормативно-правові акти необхідні для ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників у наявності.

У поточному році з метою організації і проведення заходів із військового обліку були поновлені такі документи:

  • План роботи з військового обліку військовозобов’язаних і призовників на 2024 рік.
  • Графік звірки карток первинного обліку Великомостівської міської ради з картками форми П-2 підприємств, установ та організацій, які розташовані на території Великомостівської міської ради на 2024 рік.
  • На території Великомостівської міської ради знаходиться 27 підприємств, установ, організацій з якими проводиться щорічна звірка.
  •      Здійснення оповіщення на вимогу І відділу Червоноградського РТЦК та СП призовників і військовозобов’язаних про їх виклик до І відділу Червоноградського РТЦК та СП здійснюють старости та діловоди сіл Великомостівської міської ради.
  • До військовозобов'язаних і призовників були доведені правила військового обліку, попереджено їх про відповідальність.
  • Протягом року здано до РТЦК та СП 10 військових квитків осіб, які померли.
  • Видано 35 довідок про сім’ю призовника.
  • Під час проведених занять апарату пункту збору міської ради було роз’яснено їх обов’язки та дії  на час воєнного стану.
  • Близько 670 осіб призвано на військову службу під час мобілізації після 24 лютого 2022 р.

2. БЮДЖЕТ І ФІНАНСИ

   2.1. Дохідна частина міського бюджетФото без описуу

За 2023 рік до загального та спеціального фондів міського бюджету Великомостівської  міської ради, враховуючи міжбюджетні трансферти, надійшло 267242,54 тис. грн, у тому числі: до загального фонду – 259982,39 тис. грн. (104,77 відсотка до уточненого планового показника – 11827,04 тис.грн.), до спеціального фонду – 7260,14 тис. грн.

За січень-грудень 2023 року обсяг отриманих офіційних трансфертів загального фонду склав 57078,39 тис. грн., у тому числі: освітня субвенція з державного бюджету – 49436,40 тис грн; субвенція з місцевих бюджетів для осіб з особливими  потребами – 133,43 тис.грн.; інші субвенції з місцевого бюджету – 365,97 тис.грн; додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією – 7032,00 тис.грн.; субвенція з місцевого бюджету на виконання окремих заходів  з реалізації соціального проекту «Активні парки – локації здорової України» – 78,38 тис.грн.; інші дотації з місцевого бюджету – 32,21 тис.грн.

  Фото без описуОбсяг власних та закріплених надходжень загального фонду міського бюджету Великомостівської  міської ради за 2023 року становить 202904,01 тис. грн., при уточненому плані – 197973,42 тис. грн., що становить 102,49 відсотка. Порівнюючи з аналогічним періодом 2022 року  зменшились  надходження на 8684,44 тис.грн.  у зв’язку із вилученням грошового забезпечення в Державний бюджет.

Одним з основних джерел власних надходжень загального фонду є податок на доходи фізичних осіб.

За звітний період отримано 178680,65 тис.грн. даного  податку, при  плані 175672,42 тис.грн., що складає виконання на 101,71 відсотки.    До 2022 року зменшення на  15945,98 тис.грн.

До складу податку на доходи фізичних осіб входять:

- податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку у вигляді заробітної плати – 42093,54 тис.грн. (105,34% до плану),

- податок на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, що сплачується податковими агентами – 133816,83 тис.грн. (99,99 % до плану). Даний податок надходить від в/ч 2418 ,  в/ч 2144 ( з 01.10.2023р  спрямування ПДФО з військовослужбовців зараховується до спеціального фонду Державного бюджету , Закон №3428 від19.11.2023р);

  • податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку інших ніж  заробітна плата – 2574,39 тис.грн. або 162,00%;
  •  податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування – 185,88 тис.грн (62,24 % до плану);
  • податок  на доходи фізичних осіб у вигляді мінімального податкового зобов’язання ,що підлягає сплаті фізичними особами – 10,01 тис.грн.

Основними бюджетоутворюючими платниками з податку на доходи з фізичних осіб є: Великомостівська  міська рада, ТОВ «ХЙОРТ КНУДСЕН Україна», ТВО «КЛІНГСПОР»., ТВО «АДС»",КУ «Великомостівська міська лікарня Великомостівської міської ради», КНП ЦПМД ,  в/ч 2418 , в/ч 2144 , ДП «Львівський лісгосп», КЗ ЛОР «Великомостівський геріатричний пансіонат»

Рентної плати та плата за інших природних ресурсів надійшло 897,30 тис.грн. що складає 65,27 відсотка до планових призначень звітного періоду.

До складу податку входять:

- Рентна плата  за спеціальне використання лісових ресурсів – 902,33 тис.грн      .( 107,38 % до плану);

- Рентна плата за користування надрами для видобування природного газу- 254,64 тис.грн. (41,42 % до плану). В міський бюджет зараховується 3 % рентної плати за користування надрами для видобування природного газу газопромислом.

Акцизного податку за 2023 року надійшло в сумі  4203,41 тис. грн., що складає  113,82 відсотки до плану.

До складу податку входять такі доходи:

   - акцизний податок з вироблених  в Україні підакцизних товарів (пальне) та акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (пальне) за січень-грудень  2022 році  надійшов  в сумі 2714,04  тис.грн.;

    - акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 1489,37 тис. грн. ( 105,93 % до плану). Найбільші платники податку є: магазин «Рукавичка», ОККО (заправка), ФОП Качмарик Т.Т.

Місцеві податки і збори за січень – грудень  2023 року надійшли у загальній сумі  18313,05 тис.грн  (110,17 % до плану).

Податок на майно складається з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за житлову та нежитлову нерухомість, і надійшов у сумі – 1971,81 тис.грн. (99,85 % до плану).

Найбільші платники податку є: ТОВ «КЛІНГСПОР», ТзОВ «ВЕМО», автошкола, НАК «Надра України», Укртелеком, ПП «Застава», ФОП Нібельська А.Р.

Плати за землю надійшло у загальній сумі 7151,34 тис. грн., або виконано на 126,56 %.

Найбільшими платниками земельного податку є: ТзОВ «Рата», ПП «Великий сервіс», Великомостівське СТ,  ДП «Львівське лісове господарство», ДП «Сокаль Галсільліс».

Найбільшими платниками орендної плати за землю є: ТзОВ «АгроЛВ Лімітед», ДП «Ді Сі Любеля , ФГ «Енегро Мости», ТОВ «ХЙОРТ КНУДСЕН Україна», ПАТ ВАТ «Укртелеком», ТОВ «АДС», ПП «СТО-ВП», ПП «Оскар Агро», ТзОВ «Рата».

Єдиного податку за звітний період надійшло в сумі 9189,89 тис.грн (102,14 %), у тому числі: з юридичних осіб – 8,65 тис.грн. , з фізичних осіб – 8671,35 тис.грн. (102,62 %), з сільськогосподарських товаровиробників – 509,90 тис.грн.   (100,87 %).

Найбільшими платниками єдиного податку є: ТзОВ «Каштан», Фермерське господарство «Підкова», ПП «Ротен», ПП «Оскар Агро», ФОП Хвальбота І.М., ФОП Білобран С.З., ФОП Баранов І.Я., ФОП Пелип М.І., ФОП Степаненко В.Я., ФОП Моргунов В.П., ФОП Молочко В.В., ФОП Воєдило А.В., ФОП Батюк І.І., ФОП Топоровський М.Б., Коляда В.М., Шийка О.М., Владика М.М., Владика Н.А., Кроп Н.В., Кротюк О.В, Кмита Р.І.

Протягом січня-грудня 2023 року міський бюджет отримав 809,26 тис.грн. неподаткових надходжень або 132,43 %  в т.ч. інші надходження – 32,96 тис.грн.; адміністративні збори  - 611,45 тис.грн.; інші надходження – 164,85 тис.грн.

По спеціальному фонді до  бюджету Великомостівської  міської ради за 12 місяців 2023 року надійшло 7260,14  тис.грн , з них обсяг отриманих офіційних трансфертів (інші субвенції – 1116,20 тис.грн)

- екологічного податку - 77,81 тис.грн.;

 -інші неподаткові надходження – 37,60 тис.грн.;

-власних надходжень в сумі 6224,58 тис.грн., в т.ч. плата за послуги -2886,84 тис.грн., плата за оренду майна –  275,56 тис. грн., благодійні внески   - 3062,18 тис.грн.

2.2 Видатки міського бюджету

Протягом 2023 року на фінансування видатків загального фонду бюджету Великомостівської міської ради спрямовано 203723,09 тис. грн. з урахуванням трансфертів з державного та обласного бюджетів, що забезпечило виконання показників видаткової частини міського бюджету на 94,93 відсотка планового обсягу бюджетних асигнувань з урахуванням змін.  Видатки спеціального фонду складають 113386,79 тис. грн. або  70,97 %.

   Органи місцевого самоврядування по коду ТПКВКМБ  0110150 0110160

За звітний період на утримання органів місцевого самоврядування проведено касові видатки поФото без опису загальному фонду  на суму 14 886,17 тис. грн., при плані на вказаний період 15 611,99 тис. грн, (95,35 % до плану), з них на заробітну плату з нарахуванням – 11 445,40 тис.грн.  (99,05 % до плану), на оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 530,73  тис.грн  (89,90 %), видатки на придбання матеріалів, інвентар’я та оплата послуг за січень-грудень 2023р. становлять 2895,32 тис.грн. (бензин, погосподарські та алфавітні книги, господарські засоби, придбання електросистеми «Голос», поточний ремонт та заправка катріджів, автомобіля,  придбання та обслуговування програмного забезпечення, поточний ремонт огорожі, придбання жалюзів та меблів).

 В квітні погашена кредиторська заборгованість по загальному фонду, яка утворилася станом на 01.01.2023 року – 226,36 тис.грн. (придбання меблів для ЦНАПу, господарські товари); 104,45 тис.грн. (оновлення комп’ютерної програми); 2,39 тис.грн. (придбання катріджів, оголошення)

Станом на 01.01.2024р.  дебіторська заборгованість – 767,00 грн (передплата періодичних видань) кредиторської заборгованості немає.

Видатки спецфонду за 2023 рік становлять  1 227,34 тис.грн. в т.ч. за рахунок інших джерел власних надходжень (благодійних внесків)  видатки за січень-грудень 2023р. становлять  2 213,66  тис.грн. (оприбутковано безкоштовно передано навантажувач, портативне джерело живлення, основний та малоцінний інвентар для ВПО).

Заборгованість на 01.01.2023р.  по спеціальному фонду 95,68 тис.грн. (придбання меблів для ЦНАПу з них 62,56 тис.грн. за рахунок субвенції з обласного бюджету) погашена  в квітні 2023р.

          На утримання КУ «Служба у справах дітей» за звітний період 2023р. касові видатки становлять 665,18 тис.грн. або 98,71 % планових показників в т.ч. заробітна плата з нарахуванням – 532,12  тис.грн., оплата енергоносіїв – 79,90 тис.грн., видатки на оплату придбання матеріалів , інвентар’я та  послуг за січень- грудень  2023р. становить  53,15 тис.грн.

 Орган з питань фінансів  по коду ТПКВКМБ  0370160

           За січень – грудень 2023р. видатки становлять 1 133,68  тис.грн. при планових показниках  на вказаний період  1 168,93  тис. грн  або 96,98 % в т.ч. оплата праці – 1 078,45  тис.грн. (98,21 % до плану), оплата енергоносіїв – 8,54 тис.грн. та видатки на оплату послуг та придбання – 55,23 тис.грн.

           По загальному фонду в квітні місяці 2023 р. погашена кредиторська заборгованість – 8,77 тис. грн. (придбання принтера, виготовлення ключів).

            Станом на 01.01.2024 року дебіторсько – кредиторська заборгованість відсутня.

Видатки по спеціальному фонду станом на 01.01.2024 р. становлять 27,84 тис.грн. (придбання комп’ютера).

Охорона здоров’я по коду ТПКВКМБ  0112000

На утримання установ охорони здоров’я за 12 місяців 2023 року спрямовано кошти місцевого бюджету у сумі 2 241,40 тис.грн, що складає 73,82 відсотки до плану в т.ч. на фінансування «Первинна медична допомога населенню, що надається центрами первинної медичної (медико-санітарної) допомоги в сумі – 1 664,59 тис.грн. (з них придбання безкоштовних ліків – 113,33 тис. грн., придбання медикаментів – 63,11 тис.грн., оплата енергоносіїв – 479,63 тис.грн., заробітна плата з нарахуванням працівникам ФАПів – 691,58 тис.грн., придбання технічних засобів та медикаментів – 195,88 тис.грн., поточний ремонт Двірцівської амбулаторії- 99,21 тис.грн., придбання пального – 21,85 тис.грн).                                    

  КНП «Великомостівська  міська  лікарня» в сумі  576,81 тис. грн. (оплата енергоносіїв, поточний ремонт приміщення швидкої допомоги, придбання палива).

     По спеціальному фонду видатки на 01.01.2024р. становлять 2 161,50 тис.грн. (проектно-кошторисна документація приміщення І поверху лікарні та ПКД – 16,89 тис.грн., капремонт території КНП ЦПМД та вентиляційної системи, придбання та встановлення генератора  – 2 024,90 тис.грн., реконструкція даху з надбудовою приміщення КНП ЦПМД – 119,71 тис.грн.).

Соціальний захист та соціальне забезпечення по коду ТПКВКМБ  0113000

    За січень – грудень  2023 рік на утримання КУ «Центр надання соціальних послуг» по коду ТПКВКМБ 0113241 використано коштів на суму 1 598,97 тис. грн., при плані 1 763,06  тис.грн. (90,69% до плану). Видатки на заробітну плату з нарахуванням складають  1 535,71 тис. грн., або 92,98% , видатки на придбання та  оплату послуг за  звітний період  2023р. становить  53,20  тис.грн. (передплата газет для незахищених верств населення, придбання канцтоварів, оплата інтернету, медогляду соцпрацівників), оплата енергоносіїв – 8,43 тис.грн.

       Видатки спеціального фонду за 2023 рік становлять 448,29 тис.грн. за рахунок  міжнародного гранту (придбання електровелосипеди, надання психосоціальної підтримки, послуги перевезення, придбання меблів).           

     За  12 місяців  2023 рік на соціальний захист та соціальне забезпечення по коду ТПКВКМБ  0113242 спрямовано кошти загального фонду міського бюджету в сумі  4 771,10 тис. грн., при плані 5 670,95 тис.грн, або 84,13 відсотки до плану на звітний період.

      На реалізацію  програми соціального захисту населення  Великомостівської міської ради  за 2023 рік, використано кошти в сумі  4 771,10 тис.грн. а саме:

- допомога учасникам бойових дій Афганістану – 11,50 тис. грн.;

- відшкодування компенсації фізособам, які надають послуги з догляду на непрофесійній основі – 130,96 тис.грн;

 - допомога учасникам бойових дій АТО – 300,00 тис.грн.;

- допомога особам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС –14,50 тис.грн.;        

- допомога одному із членів сім’ї одному із членів сім’ї безвісті зниклого в/службовця – 710,00  тис.грн.;

- допомога сім’ям загиблих військовослужбовцям учасникам бойових дій – 600,00 тис.грн;

- допомога родичам, які здійснюють догляд за хворими – 989,00 тис.грн;

- допомога пораненим військовослужбовцям  – 1 805,00 тис.грн.;

- оплата ритуальних послуг (поховання, перевезення) в т.ч. військовослужбовців – 155,14 тис.грн;

- допомога на оздоровлення та відпочинок дітей – 50,00 тис.грн.;

- допомога вдовам ветеранів УПА – 5,00 тис.грн.

  У звітному періоді касові видатки на надання пільг окремим категоріям громадян з оплати послуг зв’язку (ТПКВКМБ  0113032) склали  2,02 тис.грн.

   Кредиторська заборгованість станом на 01.01.2024р. – відсутня.

  За  квітень - грудень 2023р. касові видатки на ВПО оплата енергоносіїв (ТПКВКМБ  0113230) склали  516,18 тис.грн.

Фізична культура і спорт по коду ТПКВКМБ  0115000

По коду ТПКВКМБ 0115061 “Забезпечення діяльності місцевих центрів фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” на проведення фізкультурно-масових заходів серед населення регіону” використано  385,09 тис.грн. з них на заробітну плату з нарахуванням  253,98  тис.грн., що становить 57,72 % планових показників; на реалізацію Комплексної Програми розвитку фізичної культури і спорту Великомостівської міської ради  за 12 місяців 2023 року кошти  використані у сумі 131,10 тис.грн.

По коду ТПКВКМБ  0115011 “Проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з олімпійських видів спорту” видатки  у звітному періоді  становлять 184,65 тис. грн.(придбання спортивного інвентар’я та харчування команд)

За  червень - грудень використані субвенційні кошти на виконання окремих заходів з реалізації соціального проекту «Активні парки – локації здорової України» в сумі 78,38 тис.грн.

Станом на 01.01.2024 р кредиторської заборгованості немає.

Благоустрій сіл, міст, селищ  ТПКВКМБ  0116030

          Видатки по благоустрою за січень – грудень  2023 року проведено на  суму  6 993,01  тис.грн., при плані  7 190,00 тис.грн.( 97,26 % до плану).

Проведення заходів із землеустрою по коду ТПКВКМБ  0117130

          На проведення заходів із землеустрою кошти за 12 місяців 2023р використано кошти в сумі 687,87 тис.грн. ( розроблення проектів землеустрою, виготовлення техдокументації  з нормативно-грошової оцінки земель).

Будівництво  об’єктів  житлово-комунального господарства по коду ТПКВКМБ  0117310

   Станом на 01 січня 2024 року видатки становлять 5 229,72 тис.грн. (реконструкція водопровідної мережі від буд.№117б п вул. Львівській до буд.№5 по вул. Базарній в м. Великі Мости Червоноградського р-ну Львівської обл. - 4 242,88 тис.грн., а також виготовлення ПКД та реконструкція каналізаційних очисних споруд в м. Великі Мости – 986,84 тис.грн.)

     Станом на 01.01.2024р. кредиторська заборгованість становить 2 666,03 тис. грн. (реконструкція будівлі насосної станції ІІ-го підйому та площадки водозабору з технічним переоснащенням систем знезараження та технічної очистки в м. Великі Мости).

  Будівництво споруд , установ та закладів фізичної культури і спорту по коду ТПКВКМБ  0117325

    В вересні 2023р. розпочато будівництво ігрового майданчика в с. Боянець видатки становлять – 2 584,77  тис.грн.

Будівництво інших об’єктів комунальної власності по коду ТПКВКМБ  0117330

    Касові видатки проведені  на суму  47 778,93  тис.грн. (в т.ч. експертиза ПКД по  об’єкту «Реконструкція будівлі насосної станції ІІ-го підйому з технічним переоснащенням системи» -23,55тис.грн., ПКД та оплата робіт реконструкції нежитлового приміщення по вул. Львівська, 44 – 41 500,91 тис.грн., реконструкція нежитлового приміщення по вул. Базарна, 5А з пристосуванням під ЦНАП і публічну бібліотеку. Коригування – 5 796,41 тис.грн., виготовлення ПКД, експертиза ПКД по об’єкту «Нове будівництво кладовища в м.Великі Мости» – 122,06 тис.грн., будівництво мереж зовнішнього електропостачання нежитлових приміщень - 336,00 тис.грн.)

Проектування, реєстрація та охорона пам’яток  архітектури по коду ТПКВКМБ  0117340

    Видатки за 2023 р. становлять 95,00 тис. грн. (виготовлення облікової документації об’єктів культурної спадщини на території громади).

Розроблення схем планування та забудови територій по коду  ТПКВКМБ  7350

  Видатки за січень – грудень 2023р. становлять 511,34 тис.грн. (детальний план території, інженерно-технічні заходи, звіт екологічної оцінки детального плану території, виготовлення містобудівної документації кварталів забудови)

  В квітні 2023р. проплачено кредиторську заборгованість 133,40 тис.грн. (містобудівна документація, детальний план території м. Великі Мости).

Виконання інвестиційних проектів за рахунок субвенції з інших бюджетів по коду ТПКВКМБ  0117368

    Касові видатки  – 949,90 тис.грн. (роботи по реконструкції ЦНАПу, будівництво ігрового  майданчика  в с. Боянець)

Реалізація інших заходів щодо соціально-економічного розвитку територій по коду ТПКВКМБ  0117370

    За звітний період видатки на проведення капітального ремонту нежитлового приміщення для розміщення ВПО в с. Пристань Червоноградського району становлять  191,12 тис.грн

Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури по коду ТПКВКМБ  7461

       За 12  місяців 2023р. видатки загального фонду становлять 5 363,34 тис.грн. в т.ч. оплачено  ПКД, експертиза ПКД та роботи  по об’єкту  поточний ремонт  вул. Шевченка, вул. С.Бандери, пл. Незалежності, вул. Старомостівська, вул. Зелена, вул. Шептицького в м. Великі Мости на суму – 3 958,09 тис.грн., поточний ремонт дорожнього покриття по вул. 50-річчя  Воз’єднання в с. Боянець -443,43 тис.грн., профілювання доріг – 961,82 тис.грн. 

       Видатки по спеціальному фонду за звітний період становлять  – 10 012,34 тис.грн. (ПКД, експертиза та оплата капітальних робіт дорожнього покриття вул. Нова в с. Реклинець, вул. Шептицького, вул. Базарна - 4 973,55 тис.грн, вул. Рудка – 3 453,89 тис.грн., вул. Б.Хмельницького, 1 – 854,35 тис.грн., вул. Львівська, пл.Незалежності – 108,31 тис.грн.) 

     Кредиторська заборгованість станом на 01.01.2024р. становить 2 032,67 тис.грн. (капітальний ремонт в м.Великі Мости пл. Незалежності).

Внески до статутного капіталу суб’єктів господарювання по коду ТПКВКМБ  0117670

    Касові видатки за 2023 р. становлять – 6 737,10 тис.грн. (поповнення статутного фонду КП ЖКГ Великомостівської міської ради – придбання автопідіймач, самоскид, косарка, подрібнювач для деревини та генератор)

Членські внески по коду ТПКВКМБ  0117680

       Видатки за січень – грудень  2023р становлять 51,90 тис.грн.

Інші заходи, пов’язані з економічною діяльністю по коду ТПКВКМБ  0117693

      Касові видатки загального фонду станом на 01.01.2024р. становлять 348,82 тис.грн. (розроблення та придбання брендової продукції, приєднання ел.установок кварталу забудови, виготовлення технічних паспортів).

       Видатки спеціального фонду за 2023 рік становлять 27,72 тис.грн. (придбання проектора).

Інша діяльність по коду  ТПКВКМБ  8000

    За січень – грудень 2023р. проведено видатки на суму 419,31 тис.грн. (оплата електроенергії , придбання блоку живлення, ліквідація стихійного сміттєзвалища).

       По спеціальному фонду касові видатки за 2023рік становлять 128,73 тис.грн. (придбання пристроїв оповіщення).

Орган з питань освіти і науки Керівництво і управління у відповідній сфері по коду ТПКВКМБ  0610160

     За звітний період  касові  видатки  становлять - 2 221,07  тис.грн.  або  99,30 % планових призначень  в т.ч. оплата праці з нарахуванням на заробітну плату - 2 103,79 тис.грн., що складає 99,86 %  виконання на вказаний період, оплата енергоносіїв – 10,44 тис.грн. Також оплачено придбання канцтоварів, послуги та відрядження на суму 106,84 тис.грн.

Освіта по коду ТПКВКМБ  0611000

За січень – грудень  2023 року за кодом ТПКВКМБ  0611000  “Освіта” проведено видатки для створення належних умов функціонування закладів освіти в обсязі 119 663,28 тис.грн, з них  видатки загального фонду – 102 201,26 тис.грн. та спеціального – 17 462,02 тис.грн.

На дошкільні заклади використано кошти загального фонду в сумі 11 981,85 тис.грн., при плані  12 613,89 тис.грн., що складає 94,99 відсотка з них на заробітну плату з нарахуванням використано 9 293,20 тис.грн,, що складає 97,79 відсотки до плану, продукти харчування – 1 349,40 тис.грн. або 84,45 % до плану, на оплату енергоносіїв використано 915,20 тис.грн., при плані 1 061,28 тис. грн. та оплата канцтоварів, миючих засобів, господарських товарів та  послуг – 411,46 тис.грн.

По загальному фонду станом на 01.01.2024р дебіторська заборгованість – 4 025,00 грн. (передплата газет)

          За звітний період по спеціальному фонду(бюджет розвитку) касові видатки становлять 4 037,24 тис.грн. (капітальний ремонт санвузлів у Великомостівському ясла-сад – 2 573,67 тис.грн., капремонт водопостачання і каналізації у Великомостівському ЗДО – 1 386,12 тис.грн., придбання обладнання для харчоблоків – 77,45 тис.грн.).

За січень-грудень 2023р проведено видатки по спеціальному фонді на суму - 816,39 тис.грн. (продукти харчування) та 130,27 тис.грн. (благодійні внески)

Станом на 01.01.2024 року кредиторська становить 58,05 тис.грн. (передплата батьківської плати).

На фінансування освітніх навчальних закладів за 12 місяців 2023р. спрямовано кошти  загального фонду в сумі 78 464,87 тис. грн., при  плані  - 81 364,45 тис.грн., у тому числі за рахунок коштів  місцевого бюджету на виплату заробітної плати з нарахуваннями – 18 522,67 тис. грн. (94,96 % до плану), оплату енергоносіїв та комунальних послуг – 4 210,44 тис.грн. (80,87 % до плану), придбання господарських та канцелярських товарів, оплата послуг – 4 210,78 тис.грн. (в т.ч. придбання паливно-мастильних матеріалів – 942,77 тис.грн., запчастин – 48,71 тис.грн., будівельних  матеріалів – 336,75 тис.грн., поточний ремонт – 533,57 тис.грн., медогляд - 200,00 тис.грн.)

   На харчування спрямовано кошти  в сумі  2 042,34 тис.грн. 

Фінансування заробітної плати педагогічним працівникам проводиться за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету. За січень - грудень 2023 року  видатки проведено на суму  49 436,40 тис. грн. або 100 %.

За 12 місяців 2023 р. по установах освіти  повністю проведено виплату заробітної плати, за рахунок освітньої субвенції виплачено відпускні в сумі 5947,41 тис.грн. в т.ч. матеріальна допомога на оздоровлення – 1675,65 тис.грн.

 Кошти освітньої субвенції повністю використанні.

Залишок освітньої субвенції, який утворився станом на 01.01.2023 року  16022,89 грн. повернено в державний бюджет.

    За рахунок власних надходжень профінансовано придбання продуктів харчування на суму 1 795,11 тис.грн.

     Касові видатки станом на 01.01.2024р. за рахунок благодійних внесків становлять 1 025,67 тис.грн. (придбання меблів, літератури)

    За звітний період по спеціальному фонду (бюджет розвитку) кошти використано на суму 8 889,45 тис.грн. (капремонт санвузлів у Великомостівському ОЗЗСО І-ІІІ ст. – 495,46 тис.грн., капремонт будівель: Реклинецького ЗЗСО І-ІІІ ст.- 1 456,11 тис.грн,, Бутинського ЗЗСО І-ІІІ ст. - 2 524,19 тис.грн, капремонт блискавко захисту та каналізації Бутинського ЗЗСО І-ІІІ ст. - 587,34 тис.грн., Великомостівського ОЗЗСО І-ІІІ ст. - 1 327,27 тис.грн., капремонт класних кімнат та огорожі Великомостівського ОЗЗСО І-ІІІ ст. – 1 936,31 тис.грн., придбання основного інвентар’я (тир, генератор, електроплита) -562,77 тис.грн.).

  Кредиторська заборгованість -7 558,00 грн. (технагляд по об’єкту капремонт покрівлі Бутинського ЗЗСО І- ІІІ ст.)

    Дебіторська  заборгованість – 13,11 тис.грн. (батьківська плата).

 По коду 0611070 «Надання позашкільної освіти позашкільними закладами освіти, заходи із позашкільної роботи з дітьми» проведено видатків на суму 1 940,64 тис.грн., при планових показниках зі змінами 2 004,60 тис.грн. (96,81%) в т.ч., видатки на оплату праці  1 889,77 тис.грн. або 98,14% виконання на вказаний період, оплата енергоносіїв – 12,40 тис.грн., придбання канцтоварів, будівельних матеріалів  та оплата послуг –35,15 тис.грн.

   По спеціальному фонду за рахунок благодійних внесків за 12 місяців 2023 р. касові видатки становлять 288,02 тис.грн. (придбання проектора, меблів, літератури).

По коду 0611080 «Надання спеціальної освіти школам естетичного виховання (музичними, художніми, хореографічними, театральними, хоровими, мистецькими)» використано коштів загального фонду на суму 7 774,28 тис.грн., при планових показниках 7 876,82 тис.грн., (98,70% до плану), в т.ч. на заробітну плату і нарахування використано  7 706,68 тис.грн. Касові видатки на придбання та оплату послуг становлять 67,59 тис.грн. (придбання гостоварів, генератор, канцтоварів, встановлення відеокамер).

Станом на 01.01.2024 року кредиторська  заборгованість відсутня.

    По спеціальному фонді за січень-грудень 2023р. касові видатки становлять 311,27 тис.грн. з них оплата енергоносіїв – 195,89 тис.грн., придбання та оплата послуг - 115,38 тис.грн. (будівельні матеріали, послуги інтернет).

            За рахунок благодійних внесків видатки – 23,50 тис.грн. (придбання музичних інструментів)

           Дебіторсько-кредиторської заборгованості станом на 01.01.2024р. немає.

Забезпечення діяльності інших закладів у сфері освіти по коду ТПКВКМБ  1141

          За звітний період 2023 р. касові видатки становлять 1 771,11 тис.грн. при планових показниках 1 802,79 тис.грн. (або 98,24%) в т.ч. оплата праці з нарахуванням на заробітну плату – 1 635,67 тис.грн., оплата енергоносіїв  - 10,68 тис.грн., придбання канцтоварів,  оплата послуг та відрядження  – 135,44 тис.грн.

     Видатки спеціального фонду за січень-грудень 2023р. – 28,90 тис.грн. (придбання комп’ютера)

Інші програми та заходи у сфері освіти по коду ТПКВКМБ  1142

  Станом на 01.01.2024року використано кошти на суму  85,28 тис.грн. (грошова винагорода талановитим дітям).

Надання освіти за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами  по коду  ТПКВКМБ  1200

    Виплачена заробітна плата педагогам за проведені корекційно-розвиткові заняття учнями на суму 133,43 тис.грн.

    Залишок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами  на 01.01.2024р. 4 569,29 грн. повернено в обласний бюджет.

    По коду 0611271 «Співфінансування заходів, що реалізуються за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету) видатки склали у сумі 49,80 тис.грн. (придбання засобів для навчання).

       По коду 0611272 «Реалізація заходів за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету),  видатки спеціального фонду – 116,20 тис.грн. (придбання засобів для навчання).

    За січень-грудень 2023 р. по установах освіти повністю проведено виплату заробітної плати, проведено розрахунки за спожиті бюджетними установами енергоносії, комунальні послуги та інші захищені статті витрат.

Культура і мистецтво по коду ТПКВКМБ  0614000

      Протягом звітного періоду на утримання установ культури (народних домів та бібліотек) спрямовано кошти в обсязі 3 277,67 тис. грн., що становить 90,27% планових показників зі змінами.

       На оплату праці та нарахування працівникам установ культури використано 2 691,27 тис. грн.,  при плані  2 928,28 тис. грн., що становить 91,91 відсотки до плану.

         На проведення розрахунків за спожиті енергоносії спрямовано кошти загального фонду бюджету в сумі 200,23 тис.грн. грн., при уточненому плані - 294,94 тис. грн., або виконано на 67,89 відсотки до плану, касові видатки на придбання та оплата послуг - 336,33 тис.грн. (придбання канцтоварів, гостоварів, меблів).

        Видатки по програмі забезпечення проведення заходів на території Великомостівської міської ради становлять 49,83 тис.грн.

             Станом на 01.01.2024року дебіторська заборгованість 3,84 тис.грн. (передплата газет).

       За  звітний період по спеціальному фонду видатки становлять 2 269,74 тис.грн. (в т.ч. придбання мікрофонів - 10,59 тис.грн., капремонт спортивного залу НД с. Боянець  - 1 494,82 тис.грн., капремонт Народного Дому с. Пристань - 199,05 тис.грн.)

Міжбюджетні трансферти

Відповідно до угод про міжбюджетні трансферти: профінансовано  з місцевого бюджету на:

- виконання Програми сприяння матеріально-технічного забезпечення військової частини 2418 придбання матеріальних засобів для підвищення рівня боєздатності Кінологічного навчального центру в сумі  3 267,58 тис. грн.;

- придбання матеріально-технічного забезпечення прикордонної комендатури швидкого реагування військової частини 2144, дислокованої на території Великомостівської міської ради в сумі 9 998,43  тис.грн.;

- на виконання Програми розвитку цивільного захисту 22 ДПРЧ ГУ ДСНС для закупівлі  матеріалів для пожежно-рятувального загону, що забезпечує безпеку Великомостівської громади  на суму 1 700,00  тис.грн.;

- придбання матеріально-технічних засобів для окремого батальйону територіальної оборони в/ч А7075 (засоби БПЛА та зв’язку) на суму 700,00 тис.грн.;

- на виконання програми поліпшення сервісу обслуговування платників податків (Червоноградський відділ ДПС  у Львівській області – придбання марок) на суму  48,91 тис.грн.;     

-  виконання Програми профілактики правопорушень та боротьби із злочинністю поліцейських офіцерів громади придбання паливно - мастильних матеріалів в сумі 287,38  тис.грн.;

- придбання безпілотних комплексів, утримання військової техніки для  військової частини  А 4010 в сумі 3 000,00 тис.грн.;

- фінансування програми «Сприяння матеріально-технічного забезпечення військової частини А3057 (Національна гвардія України) на 2023 рік на суму 5 000,00 тис.грн. (придбання квадрокоптерів DJI Mavic 3T та Autel або їх аналогів);

- фінансування програми «Сприяння матеріально-технічного забезпечення військової частини А0998 дислокованої на території м. Яворів  на 2023 рік  на суму 1 999,99 тис. грн. (придбання квадрокоптерів DJI Mavic 3T та Autel або їх аналогів);

- фінансування програми «Сприяння матеріально-технічного забезпечення військової частини 4355 дислокованої на території м. Кривий Ріг  на 2023 рік  на суму  1 400 ,00 тис. грн. (придбання квадрокоптерів DJI Mavic 3T та Autel або їх аналогів);

- передано з міського бюджету у вигляді міжбюджетних трансфертів (субвенції) кошти в обласний бюджет для проведення робіт по об’єкту «Капітальний ремонт вул. Б.Хмельницького від вул. Львівська до автомобільної дороги загального користування місцевого значення О140601 Рава-Руська-Гайок на ділянці км 40+970 в м. Великі Мости Львівської області»  в сумі 14 000 ,00  тис. грн;

- співфінансування проекту реконструкції приміщень КЗ ЛОР «Обласне бюро судово – медичної експертизи» для забезпечення функціонування відділу судово-медичних молекулярно-генетичних експертиз в сумі 500,00 тис. грн.;

- співфінансування в обласний бюджет вдосконалення цифрової інфраструктури в органах публічної влади в сумі 10,00 тис.грн.;

- співфінансування в районний бюджет для проведення корекційно-розвиткових занять фахівцями КУ ІРЦ в сумі 59,86 тис.грн.

- реверсна дотація в сумі 28 128,90 тис.грн.

 Фінансування

 Залишок на рахунку загального фонду міського бюджету станом на 01.01.2024 року складає  62 904 347,10 гривень, додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на де окупованих, тимчасово окупованих на інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією 7 032 000,00 гривень, інша дотація з місцевого бюджету 32 214,00 гривень.

  Залишок на рахунку спеціального фонду міського бюджету станом на 01.01.2024 року складає 3 785 246,94  гривень в т.ч. бюджет розвитку – 3 436 066,67 гривень.

Власні надходження – 564 077,03  гривень.

3. ІНВЕСТИЦІЇ ТА ПРОЄКТНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Завдяки активній комунікації та співпраці з  відділом інвестиційної політики Львівської  ОВА вдалось організувати релокацію суб’єктів підприємницької діяльності  із зони бойових дій  на територію нашої громади, що дало змогу створити нові робочі місця, покращити наповнення міського бюджету. Протягом 2022 - 2023 року на територію Великомостівської громади переїхали для ведення господарської діяльності: ТОВ «ОТС – Україна», ТОВ «Пріма А», ТОВ «Перша українська виробнича компанія».

Протягом 2022 - 2023 років, спільними зусиллями з працівниками міської ради та за підтримки депутатського корпусу вдалось підготувати всю документальну базу та розпочати реалізацію  проєкту «Створення транспортно-логістичного та торговельного центру в м. Великі Мости», що дасть змогу створити робочі місця та наповнити міський бюджет. Орієнтовно у березні – квітні планується початок будівництва транспортно - логістичного комплексу на визначеній земельній ділянці.

У серпні – вересні успішно подано заявку не отримання субвенції з обласного бюджету на реконстукцію приміщення, придбанння меблів, необхідного обладнання та комп’ютерної техніки для облаштування приміщення під центр надання адміністративних послуг Великомостівської міської ради. Це дало змогу залучити до міського бюджету майже 3 000 000 гривень.

Фото без описуРеалізовані проєкти у 2023р.:

Буккросинговий простір «Book shelter». Сума гранту – 40 000грн.

Ініціатива реалізована у рамках проєкту Київський Діалог, за кошти Німеччини.  Завдяки проєкту на базі Великомостівського ліцею створено для учасників навчального процесу простір для відпочинку та спілкування. Учні можуть обмінюватися книгами та враженнями від їх прочитання. Тут проводяться різноманітні заходи та активності, що сприяє покращенню комунікації між школярами та інтеграції учнів із числа ВПО у шкільне життя. У результаті реалізації проєкту у школі з’явився цікавий та яскравий простір для учнів та вчителів, який став окрасою школи - улюбленим місцем відпочинку для школярів.

КУ «Центр надання соціальних послуг» отримав грант від програми «Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС)» в Україні у межах фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії. Програма реалізовувалася  Crown Agents, за допомогою, якого було оновлено матеріально технічну базу для покращення надання соціальних послуг, а саме: тонометри, електровелосипеди, комп’ютерна техніка, послуги таксі, планшети, меблі, також було організовано тренінги для психосоціальної підтримки населення.

    Протягом вересня - жовтня 2022 року організовано переговори та підписання угоди про співпрацю із гміною Василькув (Республіка Польща). Завдяки укладеній угоді нашими громадами спільно підготовлено і подано проєкт «Зелений міст – транскордонне співробітництво з охорони навколишнього середовища» для участі у міжнародній програмі Interreg Next Польща -Україна  2021- 2027. На даний момент очікуємо результати конкурсу. Пріорітет: довкілля.

Сума очікуваного гранту – 391127 EUR. На сьогоднішній день - це близько 15 млн. 645 тис. грн.

«Зелений міст – транскордонне співробітництво з охорони навколишнього середовища».  Проект подано спільно із польською гміною Васильків Підляського воєводства Білостоцького повіту. У рамках проекту буде налагоджено транскордонне співробітнцитво у сфері охорони довкілля. Передбачається проведення різноманітних спільних заходів, семінарів та фестивалів із збереження навколишнього середовища.  У Великомостівській громаді планується створення молодіжної екологічної школи, де діти різного віку зможуть  провидити екологічні досліди для чого буде закуплено спеціальне обладнання: аналізатор якості води, солемір, аналізатор якості повітря, нітрат-тестер, пробірки для збору зразків, а також ноутбуки. Школа функціонуватиме на березі річки Рата на відпочинкових станціях. Локація має народну назву, придуману місцевими жителями -  «Собків кут», улюблене місце відпочинку мешканців міста. Це дасть можливість упорядкувати берегову зону та облаштувати місця для відпочинку, якими зможуть користуватися мешканці всієї громади та гості м. Великі Мости. 

 Взяли участь у наступних програмах:

ГО «Екоклуб» та ГО «Екодія» -  відновлювальні джерела енергії. Подавався проєкт  на встановлення сонячної електростанції на даху їдальні  Великомостівського ліцею. Реалізація проєкту дала б можливість оптимізувати витрат на електричну енергію у закладі, змінити світосприйняття і мислення  учасників навчального процесу, показавши їм нові можливості і шляхи розвитку альтернативних джерел енергії.

Подано заявку на фінансування із обласного фонду охорони навколишнього природного середовища -          «Реконструкція каналізаційних очисних споруд у м. Великі Мости Львівської області».

Спільно із ГО «Великомостівщина» подано ініціативу на конкурс, що організовувався Благодійним фондом «КРИЛА НАДЇЇ» - «Допомога ВПО в Західному регіоні через місцеві партнерства». Сприяння налагодженню співпраці між місцевою громадою та внутрішньо-переміщеними особами для їх  інтеграції до  життя у Великомостівській громаді, покращення психоемоційного стану внутрішньо-переміщених осіб,  надання допомоги у пошуку роботи.  Планувалося створення діалогових платформ для дискусій та співпраці ВПО та мешканців приймаючи громади, спільного навчання, проведення майстер-класів, зустрічей та змістовного відпочинку.

  4. НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ

      8 вересня 2023 року розпочав свою роботу відділ «Центр надання адміністративних послуг» Великомостівської міської ради Львівської області. В складі відділу затверджено 5 штатних одиниць: начальник відділу, 3 адміністратори та державний реєстратор.  Також, для створення зручних та доступних умов отримання послуг суб’єктами звернень у межах Великомостівської міської ради утворено 5 віддалених місць адміністраторів ЦНАП в кожному старостинському окрузі, старости уповноважені на  місцях виконувати функції адміністратора та надавати найзатребуваніші послуги мешканцям підпорядкованих населених пунктів. У листопаді 2023 року закуплено паспортну установку (530 тис. грн.) для видачі паспортів громадянина України та паспортів для виїзду за кордон, додатково потрібно отримати дозволи та встановлення захищеного каналу зв’язку. Відділ ЦНАП постійно працює над вдосконаленням своєї роботи, забезпеченням високої якості обслуговування та розширює спектр послуг у зв’язку із законодавчими змінами. Адміністратори пройшли навчання та отримали доступ до: Реєстру територіальної громади, Порталу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ); електронних послуг Держгеокадастру; Реєстру надавачів соціальних послуг, а також до інформаційної системи «Галерея послуг», тощо. Відтепер, замовити та отримати витяг з ДЗК можна безпосередньо в адміністратора ЦНАПу.

 Основними завданнями відділу ЦНАП є:

  • надання адміністративних послуг в одному приміщені із зручними зонами для очікування у черзі;
  • організація оперативної і зручної системи надання необхідних громадянам та суб’єктам господарювання адміністративних послуг;
  • спрощення процедури отримання адміністративних послуг;
  • забезпечення інформування суб’єктів звернень про вимоги та порядок надання адміністративних послуг у ЦНАП;
  • створення комфортних умов для отримувачів послуг завдяки зручному графіку роботи ЦНАП;
  • державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень відповідно до закону, тобто офіційне визнання і підтвердження фактів набуття, змін або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;
  • державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, тобто офіційне визнання шляхом засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, набуття або позбавлення статусу підприємця фізичної особи, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань про юридичну та фізичну особу – підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій відповідно до закону;
  • реалізація повноважень з питань реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб, зняття з реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб, формування та ведення реєстру територіальної громади;
  • організація надання суб’єктам господарювання документів дозвільного характеру;
  • отримання комплексної послуги «єМалятко» відповідно до закону;
  • забезпечення процесу автоматизації прийому документів та надання адміністративних послуг шляхом використання інформаційних систем та систем електронного документообігу;
  • здійснення інших повноважень на основі та на виконання Конституції та законів України, актів Кабінету Міністрів України та інших нормативно-правових актів.

Діяльність відділу ЦНАП здійснюється за принципами:

- універсальності адміністраторів, що сприяє оптимізації використання робочих місць в ЦНАП, надає можливість суб’єкту звернення замовляти декілька послуг в одного адміністратора;

- прозорості, відкритості та послідовності дій при наданні адміністративних послуг;

- забезпечення суб’єктів звернення вичерпною інформацією щодо адміністративних послуг;

- встановлення зворотнього зв’язку із суб’єктом звернення;

- організаційної єдності – взаємодії адміністраторів Центру з суб’єктами надання адміністративних послуг.

Звернувшись до відділу ЦНАП, ВРМ можна:

  • отримати консультації в адміністраторів;
  • скористатись 269 адмінпослугами, 160 адмінпослугами на ВРМ;
  • навчитися отримувати державні послуги онлайн за допомогою порталу Дія;
  • згенерувати витяг з РТГ у застосунку  або на порталі Дія за допомогою адміністратора, тощо.

Перелік послуг, які можна отримати в ЦНАПі, ВРМах містить найбільш затребувані мешканцями громади:

реєстрація/зняття з реєстрації місця проживання особи;

земельні та архітектурні питання;

державної реєстрації актів цивільного стану;

державного земельного кадастру;

дозвільні документи у сфері архітектури та містобудування (ЄДЕССБ);

послуги місцевого характеру, тощо.

   Для зручності та оперативності обслуговування громадян є можливість скористатися безкоштовним Wi-Fi. Створено 1 місце для самообслуговування, де кожен відвідувач може за допомогою адміністратора навчитися отримувати послуги на Єдиному порталі державних послуг Дія. Для відвідувачів з дітьми спеціально обладнаний ігровий простір. Також, доступно надання адмінпослуг для осіб з вадами слуху з використанням системи відеозв’язку з перекладачем жестової мови «Сервіс УТОГ». Встановлено сканери QR коду з мобільного за стосунку Дія для зчитування, верифікації та шерингу документів. Запроваджено зручний графік прийому суб’єктів звернення –  понеділок, вівторок, четвер, п’ятниця, субота -  з 08:30 до 15:30 год.,  середа з 08:30 до 20:00 год. Прийом здійснюється без перерви на обід.

   В приміщені ЦНАП наявна електронна черга, за допомогою якої адміністративні послуги отримувати зручніше. Також, наявний монітор, на якому висвітлюється актуальна інформація.

    За період роботи з 03.09.2022 по 31.12.2023 відвідувачам було надано 3656 адміністративних послуг та 7569 консультацій, серед яких:

  • Послуги земельного характеру – 43 (в т.ч. затвердження проекту землеустрою для зміни цільового призначення – 1; надання дозволу на виготовлення технічної документації для ведення товарного с/г виробництва – 5; заяви на отримання земельних ділянок під плани - 5; затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельноФото без описуї ділянки в натурі (на місцевості) та передача земельної ділянки у власність/надання в користування – 30; інші послуги земельного характеру – 2;);
  • Містобудування та архітектури – 29 (в т.ч. видача будівельного паспорту забудови земельної ділянки – 7; надання витягу з реєстру будівельної діяльності щодо інформації про присвоєння адрес ЄДЕССБ – 15; надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки – 4; рішення про присвоєння адреси об’єкту нерухомого майна – 15; переведення житлових приміщень в нежитлові – 1; ордер на видалення зелених насаджень - 1 );
  • ГУ Держгеокадастру у Львівській області – 2 (в т.ч. надання відомостей з Державного земельного кадастру у формі витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку з відомостями про речові права на земельну ділянку, їх обтяження, одержаними в порядку інформаційної взаємодії з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно – 2);
  • Послуги з реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання громадян – 2698 (в т.ч. видача витягів з РТГ – 991; видача довідки про реєстрацію місця проживання особи – 16; видача витягу про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб – 294; видача довідки спадкоємцю про факт проживання та реєстрації з громадянином на день його смерті для пред’явлення до нотаріальної контори – 21; довідка про ведення спільного господарства з померлим – 7; довідка про фактичне місце проживання – 5; зняття з задекларованого/зареєстрованого місця проживання – 20; реєстрація місця проживання дитини до 14 років – 32; реєстрація місця проживання особи – 33, інші);
  • Послуги соціального характеру – 612 (в т.ч. пільги – 89; субсидії – 54; допомога малозабезпеченим сім’ям – 20; допомога при народженні дитини – 27; допомога у зв’язку із вагітністю та пологами – 27; «Пакунок малюка» - 20; допомога багатодітним – 10; допомога одиноким матерям – 5; довідки ВПО – 17; допомоги ВПО – 16; акти проживання без реєстрації – 26; акти не проживання по місцю реєстрації – 19; акти обстеження матеріально-побутових умов – 92; місцева програма соціального захисту населення – 67; інші);
  • ЄДЕССБ (Єдина електронна система у сфері будівництва) - 27 (в т.ч. повідомлення про початок будівельних робіт на підставі будівельного паспорта – 5; декларація про завершення будівництва на підставі будівельного паспорта – 6; декларація про завершення будівництва по амністії – 16; декларація про завершення будівництва на підставі рішення суду – 1).

На віддалених робочих місцях у старостинських округах надано – 3049 адмінпослуг, з них:

  • Бутинський старостинський округ – 932 (з них: послуги з реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання громадян – 758 (в т.ч. видача витягів з РТГ – 696; зняття з задекларованого/зареєстрованого місця проживання – 12; реєстрація місця проживання особи/дитини – 19; інші); послуги соціального характеру – 129 ( з них: субсидії – 6; пільг – 20; допомога малозабезпеченим сім’ям – 9; допомога у зв’язку із вагітністю і пологами – 5; акти обстеження матеріально побутових умов – 34; нотаріальні довідки – 7; місцева програма соціального захисту населення – 7; догляд на непрофесійній основі – 3; інші);
  • Реклинецький старостинський округ – 735 (з них: послуги з реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання громадян – 465 (в т.ч. видача витягів з РТГ – 303; зняття з задекларованого/зареєстрованого місця проживання – 11; реєстрація місця проживання особи/дитини – 5; інші); послуги соціального характеру – 167 ( з них: субсидії – 32; пільг – 17; допомога малозабезпеченим сім’ям – 3; допомога у зв’язку із вагітністю і пологами – 1; акти обстеження матеріально побутових умов – 12; довідки ВПО – 4; допомога ВПО – 2; акти проживання/не проживання – 37; місцева програма соціального захисту населення – 8; «пакунок малюка» - 1; нотаріальні довідки – 10; інші);
  • Боянецький старостинський округ – 694 (з них: послуги з реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання громадян – 397  (в т.ч. видача витягів з РТГ – 334; зняття з задекларованого/зареєстрованого місця проживання – 11; реєстрація місця проживання особи/дитини – 13; інші); послуги соціального характеру – 121 ( з них: субсидії – 24; пільг – 14; допомога малозабезпеченим сім’ям – 7; допомога у зв’язку із вагітністю і пологами – 1; акти обстеження матеріально побутових умов – 11; акти проживання/не проживання – 29; місцева програма соціального захисту населення – 4; нотаріальні довідки – 8; інші);
  • Двірцівський старостинський округ – 459 (з них: послуги з реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання громадян – 235  (в т.ч. видача витягів з РТГ – 147; зняття з задекларованого/зареєстрованого місця проживання – 4; реєстрація місця проживання особи/дитини – 3; інші); послуги соціального характеру – 123 ( з них: субсидії – 12; пільг – 10; допомога малозабезпеченим сім’ям – 6; акти обстеження матеріально побутових умов – 26; акти проживання/не проживання – 3; місцева програма соціального захисту населення – 4; довідка ВПО – 2; допомога ВПО – 1; нотаріальні довідки – 5; інші);
  • Купичвільський старостинський округ – 229 (з них: послуги з реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання громадян – 128 (в т.ч. видача витягів з РТГ – 93; реєстрація місця проживання особи/дитини – 4; нотаріальні довідки – 8; інші); послуги соціального характеру – 78 ( з них: субсидії – 12; пільг – 12; допомога малозабезпеченим сім’ям – 3; акти обстеження матеріально побутових умов – 17; акти проживання/не проживання – 4; місцева програма соціального захисту населення – 2; інші);

   Щомісяця відділом ЦНАП подавалась звітність про роботу:

  • відділ ведення реєстру виборців по 3-х формах звітів;
  • управління статистики по 2-х формах звітів;
  • Львівська ОВА – 1-а форма звіту в квартал.

Навчання адміністраторів відділу ЦНАП є пріоритетним, адже якість надання адміністративних послуг в більшій мірі залежить від компетенції працівника. Необхідний рівень підготовки вимагає систематичного підвищення рівня знань та професійних навичок. Відтак, адміністратори постійно працюють над підвищенням рівня своїх професійних навичок, беручи активну участь у онлайн нарадах, тренінгах, зустрічах та семінарах. Працівники ЦНАПу  пройшли навчання на платформі Дія Центр, а це вісім освітніх тестів та отримали сертифікати про проходження навчання.

 На офіційному сайті Великомостівської міської ради Львівської області створений окремий розділ ЦНАП, де наявні зручні пошукові елементи, а саме: перелік послуг та  інформаційні/технологічні картки; реквізити для оплати адміністративних послуг; документи, що містять публічну інформацію - Положення та Регламент відділу, графік роботи Центру, контакти, актуальні новини, інформаційні повідомлення; Портал державних електронних послуг; нормативно-правова база.

Працівники відділу ЦНАП постійно проводять роботу над вивченням нормативно-правової бази в сфері надання адмінпослуг та регулярного розгляду практичних аспектів їх надання.

Впроваджено QR- код для шерингу документів в Дії, а це новітній спосіб подання цифрових документів, який збільшує ефективність роботи ЦНАПу і скорочує час на обробку та перевірку документів. Проведено реєстрацію ЦНАП на Платформі Центру ДІЯ (зокрема щодо моніторингу наданих послуг).

Перспективи роботи відділу:

В межах функцій, покладених на ЦНАП, планується продовжувати роботу в напрямі розширення спектру послуг, що надаються через Центр, а також щодо поліпшення якості їх надання.

Серед першочергових завдань роботи Центру є:

- проходження навчання по роботі з ДРАЦС та надання послуг ДРАЦС;

- підписання договорів з метою створення захищеного каналу зв’язку для видачі паспортів;

- залучення якомога більше суб’єктів надання адміністративних послуг до співпраці із ЦНАП, для задоволення потреб жителів громади;

   Відділ Центр надання адміністративних послуг Великомостівської міської ради Львівської області  і надалі працюватиме над розширенням переліку своїх послуг, підвищенням якості обслуговування та використанням у своїй роботі сучасних інформаційних технологій, а також забезпеченням сприятливих умов розвитку і спрощенням процедур надання адміністративних послуг.

5. НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ

Для якісної роботи, щодо соціального захисту населення громади було розроблено та затверджено на сесії Великомостівської міської ради «Програму соціального захисту населення на 2023 рік».

Фото без опису 1.Програмою передбачено:

  • Грошова допомога військовозобов’язаному або одному із членів сім’ї військовозобов’язаного, якого було призвано на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за контрактом та який отримав поранення  під час введення бойових дій (несення військової служби) в Україні – виплачено коштів в сумі- 1 805 000,00 грн. (67 заяв)
  • Одноразова грошова допомога учасникам бойових дій (АТО/ООС), бійцям-добровольцям, військовозобов’язаним, яких було призвано на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за контрактом та брали або беруть безпосередньо участь в районах ведення бойових дій  - виплачено коштів в сумі 710 000,00 грн. (142 заяви)
  • Одноразова грошова допомога одному із членів сім’ї військовозобов’язаного, якого було призвано на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за контрактом та який зник безвісти за особливих обставин під час введення бойових дій (несення військової служби) в Україні. – виплачено коштів в сумі 300 000,00 грн. (6 заяв)
  •  Одноразова грошова допомога одному із членів сім’ї військовозобов’язаного, якого було призвано на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за контрактом та який загинув під час введення бойових дій (несення військової служби) в Україні. – виплачено коштів в сумі 600 000,00 грн (6 заяв)
  • Видатки на поховання учасників бойових дій внаслідок війни – виплачено коштів в сумі – 127 140,00 грн.
  • Грошова допомога громадянам, які виховують дітей з інвалідністю  та громадянам, у яких, відбулося різке погіршення стану здоров’я, що потребує значних фінансових витрат, особам, які  опинилися в безвихідному матеріальному становищі або екстремальних ситуаціях виплачено коштів в сумі – 989 000,00 грн. (132 заяви)
  •  Одноразова грошова допомога вдовам ветеранів УПА, вдовам політв’язнів УПА – виплачено коштів в сумі 5 000,00 грн. (1 особа)
  • Грошова допомога особам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС – виплачено коштів в сумі – 14 500,00 грн.
  •  Грошова допомога учасникам бойових дій в Афганістані – виплачено коштів в сумі 11 500,00 грн.
  • Грошова допомога громадянам, які похоронили за власний кошт осіб деяких категорій – виплачено коштів  в сумі 28 000,00 грн. (14 заяв)
  •  Відшкодування компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі – виплачено коштів в сумі 130 960,00 грн.

Підпунктом 5 пункту «б» частини першої статті 38 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що до делегованих повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських  рад входять повноваження по реєстрації актів цивільного стану громадян.

Було здійснено реєстрацію актів цивільного стану громадян, а саме зареєстровано :

  • 41 актовий запис про народження;
  • 11 актових записів про шлюб;
  • 249 актових записів про смерть;
  • 206 видано довідок

Згідно Комплексної програми соціальної підтримки у Львівській області учасників АТО (ООС), бійців-добровольців АТО, Захисників та Захисниць України, членів їх сімей на розгляд комісії направлено:Фото без опису

  • 10 заяв для одержання одноразової грошової допомоги на/за встановлення пам’ятних знаків на могилах загиблих Захисників та Захисниць України – виплачено коштів в сумі 408 500,00 грн., (5 заяв)
  • 14 заяв одержувачів адресної допомоги на реабілітацію осіб з інвалідністю внаслідок війни І, ІІ. ІІІ груп – виплачено коштів в сумі 155 000,00 грн.
  • Виплата дитині загиблого Захисника України в сумі 46 602,00 грн.
  • 46 заяв для одержання одноразової грошової допомоги ветеранам УПА та реабілітованим – виплачено коштів в сумі 119 094,00 грн.
  • Виплата грошової допомоги родинам загиблих Захисників України – в сумі 5 000,00 грн.

Відповідно до Програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада»  електронно прийнято 851 заяв, з них:

Допомог – 345 заяв, а саме:

  • Надання соціальної підтримки багатодітним сім’ям – 15;
  • Допомога на догляд особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу – 9;
  • Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми»   (у зв’язку із вагітністю та пологами, при народженні дитини) – 92;
  • Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» - 71;
  • Закон України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» - 8;
  • Закон України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають право на пенсію та особам з інвалідністю» - 6;
  • ПКМУ від 23.09.2021 р. № 859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» – 5;
  • Постанова КМУ від 22.02.2006 р. № 189  «Про затвердження Порядку призначення та виплати тимчасової держаної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів» - 1;
  • Постанова КМУ від 20.03.2022 р. № 332 Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам – 53;
  • Постанова КМУ від 29.07.2020 року № 744 «Деякі питання реалізації пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» - 45;
  • Тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на виплату - 6

Пільги – 28 заяв, з них:

  • Житлово-комунальних послуг – 25;
  • Скраплений газ та тверде паливо – 3;

Субсидія – 6 заяв, з них:

  • Житлово-комунальні послуги – 1
  • Скраплений газ та тверде паливо – 5

Складено актів (обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, проживання без реєстрації, дійсного проживання, догляду) – 326 актів.

6. МІСТОБУДІВНА ДІЯЛЬНІСТЬ, АРХІТЕКТУРА, ЗЕМЕЛЬНІ ВІДНОСИНИ

6.1. Архітектура та просторове планування

Розроблено та затверджено програму забезпечення містобудівною документацією територій населених пунктів Великомостівської міської ради на 2023 рік;

Фото без описуРозроблено та затверджено програму з охорони та збереження пам’яток культурної спадщини на території Великомостівської міської ради Львівської області на 2023 рік;

Зареєстровано та видано в Єдиній державній електронній системі у сферi будiвництва в межах компетенції відділу:

  • містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки;
  • видано будівельні паспорти забудови земельної ділянки;
  • видано витяги з реєстру будівельної діяльності щодо інформації про присвоєння адреси.

Проведено заходи по декомунізації на території Великомостівської міської ради Львівської області.

Виготовлено облікову документацію об’єктів культурної спадщини, які розташовані на території Великомостівської міської ради, а саме 15 об’єктів.

З метою підвищення кваліфікації працівники відділу з питань охорони культурної спадщини пройшли навчання за програмою підвищення кваліфікації «Охорона культурної спадщини» від навчально-наукового інституту адміністрування, державного управління та професійного розвитку Національного університету «Львівська політехніка».

Проведено обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, підготовлено проекти рішень та видано ордери для видалення аварійних зелених насаджень.

Проведено обстеження захисних споруд цивільного захисту на території Великомостівської міської ради.

Проведено роботу по наповненню Єдиного державного реєстру адрес «Щодо реалізації Єдиного державного реєстру адрес»  відповідальними особами.

Здійснюється робота по веденню та наповненню «ЕкоСистеми» для реєстрації Стратегічно екологічної оцінки проектів документів державного планування.

Підготовлено проект рішення положення про порядок встановлення меморіальних дошок та пам’ятних знаків на території населених пунктів Великомостівської територіальної громади

Розглянуто заяви громадян щодо самочинно збудованих будівель та споруд.

Розпочато опрацювання питання щодо впровадження Електронного реєстру спортивних споруд, що розміщені на території Великомостівської міської ради Львівської області.

Проведено інвентаризацію доріг комунальної власності Великомостівської міської ради Львівської області.

Підготовлено проекти рішень по проектно-кошторисній документації об’єктів комунальної власності.

За участю комісії з питань земельних відносин, природокористування, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам'яток історичного середовища вирішено  спірні питання у сфері архітектури та містобудування на місцевості;

Підготовлено рішення  про надання дозволів на розроблення проектів детальних планів території та про затвердження проектів детальних планів території;

Проведено громадські слухання містобудівної документації та складено протоколи громадських слухань.

6.2. Земельні ресурси

Загальна площа території Великомостівської міської ради Львівської області, на яку поширюється діяльність працівників відділу становить: 31178,37 га, з них:

  • 8469,98 га  -  територія населених пунктів м. Великі Мости, с. Куличків, с. Борове;
  • 4969,70 га   -   територія населених пунктів с. Реклинець, с. Стремінь;
  • 5170,50 га -   територія населених пунктів с. Двірці, с. Волиця, с. Заріка;
  • 6339,19 га  -  територія населених пунктів с. Бутини, с. Шишаки, с. Пристань, с. Піддовге;
  • 3496,10 га -   територія населених пунктів с. Боянець, с. Верини, с. Лісове, с. Підріка;
  • 2732,90 га  -  територія населених пунктів с. Купичволя.

За 2023 рік по територіальній громаді пророблено наступну роботу:

  • Погоджено проект землеустрою щодо зміни меж населених пунктів с. Купичволя та с. Заріка.Фото без опису
  • Додатково проаналізовано територію Великомостівської міської ради Львівської області в межах та за межами населених пунктів з метою виявлення вільних земельних ділянок для продажу права оренди на земельних торгах.
  • Розроблено документацію щодо відведення земельної ділянки зі зміною цільового призначення для продажу права оренди та власність на неї на земельних торгах для іншого сільськогосподарського призначення та для розміщення та експлуатація основних підсобних і допоміжних будівель і споруд переробної, машинобудівної та іншої промисловості. З яких проведено 5 земельних аукціонів щодо продажу права оренди земель несільськогосподарського призначення у формі електронного аукціону загальною площею 21,7619 га. Додатково місцевий бюджет одержав орендної плати по земельних аукціонах 826 тис. 227,00 грн у рік.
  • За участю спеціаліста Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну проведені інформаційні заходи по водних об’єктах.
  • Прийнято участь в складі робочої комісії щодо інвентаризації лісових ресурсів, об’єктів державної та комунальної власності.
  • Підготовлено та прийнято рішення про розроблення та затвердження нормативної грошової оцінки земель на території Великомостівської міської ради (с. Реклинець, с. Стремінь, с. Борове, с. Куличків, с.Піддовге, с. Шишаки, с. Двірці, с. Волиця, с. Заріка, с. Боянець, с. Верени, с. Лісове, с. Підріка, с. Купичволя в межах та за межами населених пунктів), яка вступила в дію з 01.01.2024 року.
  • У зв’язку із розширенням меж населеного пункту м. Великі Мости підготовлено та прийнято рішення про затвердження нормативної грошової оцінки земель, яка вступила в дію.
  • Проаналізовано та уточнено списки померлих громадян, власників земельної частки (паю) та доведено до відома населення про доцільність оформлення спадкового майна.
  • Підготовлені списки землекористувачів та землевласників для нарахування земельного податку по Великомостівській міській раді.
  • Підготовлено для перереєстрації з державної власності у комунальну та зареєстровано земельні ділянки за Великомостівською міською радою Львівської області.
  • Підготовлено договори оренди землі, розрахунки орендної плати.
  • Укладено 577 договорів оренди землі.
  • На даний час проводяться роботи з внесення змін до договорів оренди землі, які були укладені раніше, в частині зміни орендної плати, шляхом укладання з орендарями договорів про внесення змін та доповнень.
  • Підготовлено рішення щодо затвердження проектів землеустрою, технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок.
  • Проведено громадські слухання, щодо інвентаризації земельної ділянки за межами населеного пункту с. Двірці на території Великомостівської міської ради з метою передачі вищезгаданої земельної ділянки в оренду для випасання ВРХ.
  • Видано довідки про землю, про членство в ОСГ та довідки про уточнення при виготовленні технічної документації.
  • систематично проводиться інформаційна робота з населенням про зміни в земельному законодавстві про реалізацію державних програм, проводиться робота з жителями населених пунктів Великомостівської міської ради щодо дотримання «Правил благоустрою» та «Правил добросусідства»;
  • постійно ведеться робота з орендарями паїв – агрохолдингами та малими підприємствами, щодо раціонального використання земель та обробітку гербіцидами посівів, підвищенню родючості грунтів та поліпшення навколишнього природнього середовища;

7. ОСВІТА І КУЛЬТУРА

З перших днів повномасштабного вторгнення освітяни нашої громади активно та організовано долучились до волонтерського руху, перетворивши заклади освіти на центри волонтерської активності, які централізовано координувалися місцевим самоврядуванням.

Педагогам разом з учнями, батьками, громадськістю вдалося зробити та надалі вдається робити чимало для наших військових: плетіння маскувальних сіток, виготовлення окопних свічок, виготовлення балаклав, кікімор, оберегів, різноманітної їжі, пасок, участь у різноманітних акціях. 

Протягом 2023 в Україні тривав активний процес системної трансформації освітньої галузі для забезпечення нової якості загальної середньої освіти. 22 березня 2023 року на черговій сесії Великомостіської міської  ради було прийнято рішення "Про затвердження Плану формування ефективної мережі закладів загальної середньої освіти Великомостівської міської ради", згідно якого було проведено трансформацію (оптимізацію), зміну типу Куличківської філії ЗЗСО І-ІІ ступенів на Куличківську початкову школу, а в липні 2023 року відбулось перейменування Великомостівького опорного закладу у Великомостівський ліцей, Пристинський, Боянецький та Купичвільський ЗЗСО у гімназії, а Стремінський ЗО І ступеня у початкову школу.

    Отже, мережа установ, підпорядкованих відділу освіти культури та туризму Великомостівської міської ради налічувала 10 закладів загальної середньої освіти із загальною кількістю здобувачів освіти 2175 учнів, зокрема:

Фото без опису- Великомостівський ліцей - 884 учнів,

з них у Куличківській філії – 21 учнів, у Борівській філії – 23 учнів.

- Бутинський ЗЗСО І-ІІІ ст. -293 учнів;

- Двірцівський ЗЗСО І-ІІІ ст. – 238 учнів;

- Реклинецький ЗЗСО І-ІІІ ст.- 256 учнів;

- Боянецька гімназія -247 учнів;

- Пристанська гімназія – 91 учнів;

- Купичвільська гімназія-100 учнів;

- Стремінська початкова школа- 22 учні.

4 заклади дошкільної освіти та 6 дошкільних структурних підрозділи із загальною кількістю вихованців 446, зокрема:

- Великомостівському ЗДО « Соняшник» -185 дитинаФото без опису

- Реклинецькому ЗДО « Веселка» - 42 дітей

- Боянецькому ЗДО – 47 дитини

- Купичвільському ЗДО – 17 дітей

- Пристанська гімназія– 27 дитини;

- Бутинський ЗЗСО І-ІІІ ст. – 36 дітей;

- Двірцівський ЗЗСО І-ІІІ ст. -40 дітей;

- Стремінська початкова школа– 15 дітей;

- Куличківська філія – 17 дітей;

- Борівська філія – 15 дітей.

  1. Народних домів:
  • КУ «Народний дім с. Борове Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • КУ «Народний дім с. Реклинець Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • КУ «Народний дім с. Стремінь Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • КУ «Народний дім с. Волиця Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • КУ «Народний дім с. Двірці Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • КУ «Народний дім с. Бутини Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • КУ «Народний дім с. Пристань Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • КУ «Народний дім м. Великі Мости Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • КУ «Народний дім с. Купичволя Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • КУ «Народний дім с. Боянець Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • КУ «Народний дім с. Куличків Великомостівської міської ради Львівської області»;

Одна Комунальна установа «Публічна бібліотека Великомостівської міської  ради Львівської області»  та 10  бібліотек – філій:

  • Бібліотека - філія  с. Борове  комунальної установи «Публічна бібліотека Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • Бібліотека - філія  с. Куличків комунальної установи «Публічна бібліотека Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • Бібліотека - філія  с. Реклинець  комунальної установи «Публічна бібліотека Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • Бібліотека - філія  с. Стремінь  комунальної установи «Публічна бібліотека Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • Бібліотека - філія  с. Волиця  комунальної установи «Публічна бібліотека Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • Бібліотека - філія  с. Двірці  комунальної установи «Публічна бібліотека Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • Бібліотека - філія  с. Бутини  комунальної установи «Публічна бібліотека Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • Бібліотека - філія  с.Пристань  комунальної установи «Публічна бібліотека Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • Бібліотека - філія  с. Боянець  комунальної установи «Публічна бібліотека Великомостівської міської ради Львівської області»;
  • Бібліотека - філія  с. Купичволя  комунальної установи «Публічна бібліотека Великомостівської міської ради Львівської області»;

Один Комунальний заклад «Великомостівська дитяча школа мистецтв Великомостівської міської ради Львівської області».

7.1. Кадрове забезпечення працівників

В освітній галузі громади працює 324 педагогічних працівників.

З них:

  • у закладах дошкільної освіти –106 
  • у  закладах загальної середньої освіти –218:
  • 4– практичних психологів, соціальних педагогів -1,
  • асистентів в інклюзивних класах – 12, сумісників –4 ; 
  • у позашкільних - 12.

Вищу категорію мають 84  педагогів, першу – 66 , другу -19, спеціаліст – 12, молодший спеціаліст – 8. Звання «старший вчитель» мають - 41, «вчитель-методист» - 11 «Відмінник освіти України» - 1.

 В культурній галузі :

  •  у Народних домах – 10;
  •  у бібліотеках – 11;
  • у КЗ «ВДШМ» - 41.

7.2. Досягнення у предметних олімпіадах та конкурсах.

     У 2023/2024 н.р. результатом плідної сумісної роботи професійних спільнот освітніх галузей, відділу освіти, культури та туризму, адміністрацій закладів освіти та педагогічних працівників закладів освіти у ІІ  (районному) етапі брали участь  373 учня ( 32 % від загальної кількості учнів 6-11 класів ТГ), з них : 43 переможця ( 12 % від загальної кількості учасників) та 164 призери ( 44 % від загальної кількості учасників), 14 учнів  ( 33 % від загальної кількості переможців) будуть брати участь у ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнських учнівських оФото без описулімпіад.

   У І етапі конкурсу «Квітковий вернісаж» учасниками стали 87 учнів, 13 учнів стали призерами ІІ обласного етапу конкурсу , 1 учень здобув І місце , 4 учні стали призери обласного етапу.

      86 учнів брали участь у ІІ (районному) етапі  ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, 5 призерів стали учасниками ІІІ (обласного) етапу конкурсу, 1 учениця здобула ІІ місце в обласному етапі конкурсу.

     38 учнів брали участь у ІІ (районному) етапі ХІV Mіжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка, 4 призери стали учасниками ІІІ (обласного) етапу конкурсу, 1 учениця здобула ІІІ місце в обласному етапі конкурсу.

7.3. Організація харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

Питання організації харчування дітей у навчальних закладах Великомостівської громади залишається одним з найбільш актуальних та заслуговує на особливу увагу, адже з основних факторів впливу на здоров’я дітей є забезпечення їх повноцінним і раціональним харчуванням.

Відповідно до рішення Великомостівської  міської ради від 26 жовтня 2022 року №772 «Про встановлення  вартості харчування» у 2023 році було встановлено безкоштовне харчування за рахунок коштів місцевого бюджету для таких категорій дітей:

  • дітей-сиріт;
  • дітей позбавлених батьківського піклування;
  • дітей з інвалідністю;
  • дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних групах (класах);
  • дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям»;
  • дітей із числа внутрішньо переміщених осіб, дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  • дітей з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • дітей, згідно ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
  • дітей учасників АТО (ООС), згідно чинного законодавства (при наявності посвідчення учасника АТО (ООС));
  • дітей один з батьків, яких пропав безвісти, помер під час захисту незалежності та суверенітету України;
  • дітей батьків, яких було призвано на військову службу  під час мобілізації, на військову службу за контрактом для захисту незалежності та суверенітету України в період  з 24.02.2022 року ( на підставі довідок виданих відповідними органами).

          У 2023 році закуплено обладнання для харчоблоків на суму 172 тис. грн.

Харчування організовано на підставі перспективного чотиритижневого сезонного меню, яке погоджене з Червоноградським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби у  Львівській  області.

Закупівля продуктів харчування здійснюється у постачальників, які здійснюють постачання продуктів харчування на підставі документів, що засвідчують їх якість, в асортименті та в кількості, визначеними відділом освіти, культури та туризму.

Відділ освіти та керівники навчальних закладів забезпечують координацію процесу організації харчування, контроль за харчовими нормами і якістю продукції, яка надходить до харчоблоків, організацію харчування учнів, в тому числі дітей пільгових категорій відповідно до вимог чинного законодавства України.

7.4. Забезпечення підвезення учасників освітнього процесу до закладів освіти, які проживають за межею пішохідної доступності

Важливим питанням щодо створення сприятливих умов для доступу школярів до якісної освіти та збереження здоров’я є організація підвезення учнів до закладів  освіти громади.  Підвезення дітей, які проживають поза межею пішохідної доступності, здійснюється шістьма  шкільними автобусами. Загалом в громаді у 2023 було  навчальному році  було організовано підвіз для 618 учнів, що становить 93% до потреби.

Шкільними автобусами здійснюється підвіз на олімпіади, конкурси, спортивні змагання, екскурсії.  

Весь транспорт, який знаходиться на балансі відділу освіти, культури та туризму знадодиться у задовільному стані. Проводяться необхідні ремонти, своєчасна діагностика. Протягом звітного періоду на придбання запчастин використано -69033,00 грн, на паливно-мастильні матеріали - 955 957,00 грн.

7.5. Атестація педагогічних працівників

    Спостерігається ріст професійної компетентності педагогічних працівників Великомостівської громади, адже за результатами атестації педагогічних працівників комісією ІІ рівня у 2023/2024 н.р. присвоєно категорію  "спеціаліст вищої категорії" – 9 педагогам, педагогічне звання  "учитель-методист" - 1 педагогу, педагогічне звання "старший учитель" - 6 педагогам, підтвердила раніше присвоєну кваліфікаційну категорію "спеціаліст вищої категорії" - 14 педагогам, педагогічне звання  "учитель-методист" – 3 педагогам, педагогічне звання "старший учитель" - 3 педагогам, а також атестовано 2 керівника закладів освіти та 1 заступника керівника закладу освіти Великомостівської міської ради.. 

 7.6. Підвищення кваліфікації педагогічних працівників

     Впродовж 2023 року педагогічні працівники ТГ підвищували свій професійний рівень у КЗ ЛОР « Львівський обласний інститут післядипломної освіти» - 238 педагогочні працівники, також на сайтах та платформах рекомендаваних МОН, ІМЗО, ДОН ЛОДА. У ТГ діють професійні спільноти освітніх галузей до яких належать усі педагогічні працівники закладів освіти Великомостівської міської ради. Свою роботу ПС спрямовують на вирішення єдиної методичної проблеми  «Модернізація освітнього середовища та підвищення якості освітнього процесу на основі педагогіки партнерства в умовах реалізації компетентнісного підходу та принципу дитиноцентризму» . Професійні спільноти працюють за окремим планом, на засіданнях ПС діляться педагогічним досвідом, підвищують свій фаховий рівень, опрацьовують методичні новинки та інновації.

    4 педагогічних працівника брали участь у конкурсі «Учитель року 2023», двоє з них стали лауреатами ІІ етапу конкурсу.

7.7. Інклюзивна освіта

       У 2023 році у ЗЗСО та ЗДО  було організовано навчання для дітей  з особливими  освітніми потребами . У ЗЗСО навчалося 15 дітей ( 13 інклюзивних класів), у ЗДО 4 дитини ( 2 інклюзивних групи) для забезпечення якісного навчання  у громаді працювали 16 асистентів вчителів, 2 асистенти вихователя, 1 асистент дитини.                

7.8.  Позашкільна освіта

У 2023 році успішно функціонує Центр дитячої та юнацької творчості Великомостівської міської ради, що забезпечують всебічний розвиток дітей громади. На базі центру працюють 33 гуртки художньо-технічного, еколого-натуралістичного, турисько-краєзнавчого, художньо-естетичного, соціально-реабілітаційного та гуманітарного спрямування що охоплюють 442 вихованці.

У вересня 2023 року Великомостівський ЦДЮТ представив нашу громаду на Всеукраїнському форумі  «Позашкільна освіта 2023:Сучасні виклики та рішення»

      У 2023році в КЗ «Великомостівська дитяча школа мистецтв Великомостівської міської ради»  навчалося 272 учні. Функціонують два відділи: вокальний та художній. А також  діти можуть навчатися на таких інструментах: фортепіано, гітара, скрипка, баян, акордеон, цимбали, бандура, віолончель, кларнет, саксофон, флейта труба, ударні інструменти, сопілка, баритон, гобой, хореографія.  Учні - вокалісти  брали участь у всіх концертах та заходах присвячених до  видатних дат у м.Великі Мости. Учні приймали участь у таких конкурсах: «Охорона праці очима дітей» «Відлуння  Митуси», «АРТ2» (28.01.2023р. м. Київ), «Дивограй» ( 2023р. Київ), “Culture Of  The Third  Millennium” (лютий 2023р. Польща) , «Sunny  Art Fest» (Квітень 2023 Польща), “STELA FUTURA” (Італія) – стали лауреатами І, ІІ, ІІІ ст. дипломів.

7.9. Заклади культури

      Згідно Програми «Забезпечення проведення заходів  на території Великомостівської громади у 2023 році» проведено 394 заходів присвячених національно – патріотичному, християнському вихованню, естетичному вихованню  та науково - освітньому молоді.  Кількість відвідувань  масових заходів організованих бібліотеками протягом року - 15330. Народні доми приймали участь в обласному огляді конкурсі Народних домів «Об’єднані духом і культурою». КУ «Народний дім села Волиця»  по результатам огляду  зайняли  ІІ місце.

     Бібліотечний фонд Комунальної установи «Публічна бібліотека Великомостівської міської ради Львівської області» становить 37 457 примірників книг та періодичних видань. Загальна кількість нових надходжень протягом 2023року – 459 примірників ( придбано за кошти місцевого бюджету – 308, отримано з інших джерел - 151). Завдяки проекту «Польська полиця в Україні» фонд установи поповнився 20 книгами польських письменників української мовою.

    Кількість користувачів протягом року - 3841. Кількість відвідувань - 20121. Кількість відвідувань  масових заходів організованих бібліотеками протягом року - 6574. КУ «Публічна бібліотека Великомостівської міської ради» у 2023 році взяла участь у проекті «Модель сучасної бібліотеки», в межах якого було закуплено нові меблі та техніку, інтерактивну панель. За  кошти громади зроблено ремонт приміщення. Бібліотеки-філії в селах Реклинець та Стремінь  теж оснащені комп’ютерною технікою та мають доступ до мережі інтернет , що дозволяє спростити процес пошуку інформації. Бібліотека - філія с. Куличків використовує  копіювальну техніку-принтер.

      Бібліотеки проводили активності в межах проекту Департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОВА «Духи легенд», творчий колектив бібліотеки-філії с. Двірці серед призерів  II Всеукраїнського конкурсу правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих»

Протягом року проводились цікаві масові заходи - творчі зустрічі з письменниками  поетами О. Карнагою - Легуцькою та І. Гентошем, арт-проба: «Кавові фантазії», бібліопікнік «Книжкова посмішка літа», день дитинства «Дитинство в нас одне», година творчості «Для тебе, матусю», креатив-майстерка «Святковий декор своїми руками» та ін. Працівникам закладів культури разом з громадкістю вдалося сплести чимало маскувальних сіток, виготовлення балаклав, кікімор, оберегів,  вареників, пиріжків, пасок, участь в різноманітних акціях. І це далеко не весь перелік справ виявлення громадянського обов’язку перед рідною країною.

7.10. Оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти та культури

Фото без описуЗ метою якісної підготовки навчальних закладів до 2023-2024 року та поліпшення навчально-матеріальної бази закладів освіти та культури  Великомостівської міської ради проведено наступні роботи

Заклади освіти:

- Капітальний ремонт мережі водопостачання та водовідведення у Великомостівському ЗДО (ясла-сад) «Соняшник»  Великомостівської міської ради Львівської області на суму 1 272 537,20 грн

- Поточний ремонт укосів будівлі Велткомостівського ліцею Великомостівської міської ради Львівської області на суму 198 980,00 грн.

- Капітальний ремонт санвузлів у Великомостівському ЗДО (ясла-садок) «Соняшник» Великомостівської міської ради Львівської області на суму 2 526 375,97 грн

- Поточний ремонт санвузлів Двірцівського ЗЗСО I-III ступенів Великомостівської міської ради Львівської області на суму 188 356,65 грн.

- Капітальний ремонт будівлі Великомостівського ОЗЗСО І-ІІІ ступенів Великомостівської міської ради Львівської області (заміна вікон та дверей) на суму 1 288 283,60 грн.

- Капітальний ремонт будівлі Реклинецького ЗЗСО І-ІІІ ступенів Великомостівської міської ради Львівської області (заміна вікон та дверей) на суму 1 405 616,08 грн.

- Капітальний ремонт санвузлів у Великомостівському ОЗЗСО І-ІІІ ступенів Великомостівської міської ради Львівської області  на суму 489 516,48 грн.

- Капітальний ремонт класних приміщень І-ІІ поверху у Великомостівському ОЗЗСО І-ІІІ ступенів Великомостівської міської ради Львівської області  на суму 470 250.00 грн.

- Поточний ремонт приміщення Пристанської гімназії Великомостівської міської ради Львівської області на суму 7803,29

- Капітальний ремонт огорожі Великомостівського ліцею Великомостівської міської ради Львівської області на суму 1 448 642,41 грн.

- Капітальний ремонт блискавкозахисту Бутинського ЗЗСО I-III ступенів Великомостівської міської ради Львівської області на суму 199 982,24 грн.

- Капітальний ремонт водопостачання і каналізації у підвальному приміщенні  Великомостівському ЗДО (ясла-сад) «Соняшник»  Великомостівської міської ради Львівської області на суму 75 000,00 грн

- Капітальний ремонт каналізації (водовідведення стічних вод від будівлі) Бутинського ЗЗСО I-III ступенів Великомостівської міської ради Львівської області на суму 399 993,20 грн.

- Капітальний ремонт даху Бутинського ЗЗСО I-III ступенів Великомостівської міської ради Львівської області на суму 2 614 247,20 грн.

- Проведено закупівлю бойлерів для Великомостівського ЗДО (ясла-сад) «Соняшник»  Великомостівської міської ради Львівської області (в кількості 9 шт.)  на суму 60 000,00 грн.

- Закуплено деревини паливної, тирси на суму 1 260 188,00 грн.

- Закуплено вугілля на суму 819 000,00 грн.

- Проведено закупівлю шкільних меблів на суму 550 000 грн.

- Закуплено генератори на суму 390 000 грн.

- Придбано канцтовари для закладів освіти на суму - 1683000,000 грн ;

- Придбано миючі та дезінфікуючі засоби на суму - 93805,00 грн;

- Проведено якість питної води на суму - 19712,00 грн;

- Проведено лабораторний контроль готової Їжі на суму - 16830,00 грн

- Проведено дератизацію по усіх закладах освіти на суму - 22160,60 грн ;

- Проведено викачку нечистот на суму - 10076,53 грн

 - Вивіз сміття на суму - 25158,92 грн

- Проведено гігієнічне навчання працівників харчоблоків  на суму - 4800 грн;

- Встановлення та обслуговування пожежної сигналізації на суму -104000, 00 грн

- Проведено медогляд працівників закладів освіти-268000,00 грн

              Заклади культури

- Капітальний ремонт будівлі КУ «Народний дім с. Пристань»  Великомостівської міської ради ЛьвівськоїФото без опису області (заміна вікон та дверей) на суму 199 046,00 грн.

- Капітальний ремонт спортивного залу в КУ «Народний дім с. Боянець»  Великомостівської міської ради Львівської області   на суму 1 454 112,00 грн.

- Поточний ремонт приміщення КУ «Народний дім с. Стремінь»  Великомостівської міської ради Львівської області   на суму 45 529,00 грн.

- Закуплено меблі для КУ «Публічна бібліотека Великомостівської міської ради Львівської області» на суму 278 048,00 грн.

 Проведено 44 відкритих торги та укладено 500 прямих договорів.

8. СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА

У 2023 році робота була спрямована на виконання Державних стандартів догляду вдома, соціального супроводу та супроводу під час інклюзивного навчання, постанов Кабінету Міністрів України, наказів та доручень Міністерства соціальної політики України, Департаменту соціального захисту населення, розпоряджень голів обласної та районної державних адміністрацій, обласних та районних програм з питань соціального захисту населення, районного управління соціального захисту населення, розвиток системи соціального обслуговування, підвищення якості наданих послуг, їх адресність, своєчасність надання та наближення до отримувачів, комплексний підхід та розвиток інноваційних моделей у їх наданні.

  Фото без опису  Станом 01.01.2024р. на обслуговування КУ «Центр надання соціальних послуг» Великомостівської міської ради перебуває 440 осіб, з них 59 осіб отримують соціальну послугу догляд вдома, 23 послугу соціального супроводу, 358 було надано перукарські послуги.

  Виявлення громадян, які потребують соціальної допомоги, здійснювалося фахівцями шляхом безпосереднього відвідування громадян за місцем їх проживання, отримання інформації від інших суб’єктів, особистого звернення.

     У 2023 році центр почав надавати послугу супроводу під час інклюзивного навчання, а також взяв участь в експериментальному проекті «Помічник ветерана».

  Одним із основних напрямків роботи діяльності Центру надання соціальних послуг є організація роботи з підприємствами, установами, волонтерами, громадськими та благодійними організаціями:

   - Представниками неурядової організації  «Peace winds japan» та благодійного фонду «Право на захист» надали підопічним нашого центру продуктові набори.

     - Завдяки співпраці із БФ "Право на захист" було проведено просвітницьку компанію "Гендерно зумовлене насильство: як уникнути і протидіяти" в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

  - Благодійний фонд «Рідні», Громадська організація «Центр жіночі перспективи» та ГО Благодійний фонд «СОС Дитячі Містечка» організували для фахівців центру навчання, щодо надання якісних соціальних послуг.

- Міжнародна благодійна організація “Партнерство “Кожній дитині” надали для фахівців із соціальної роботи планшети для роботи.

9. СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ

Службою у справах дітей підготовано та проведено 11 засідань Комісій з прав захисту дітей Великомостівської міської ради, складено 11 протоколів засідань.

ССД розроблено  89 індивідуальних планів соціального захисту дітей.

Підготовлено, опрацьовано та взято участь в  9 судових засіданнях по двох внутрісімейних Фото без опису усиновленнях.

Було опрацьовано 43 направлення на встановлення контакту з дітьми сиротами, дітьми позбавлених батьківського піклування в БФ СРЦ ОД «Дитячі Стежинки». Результатом, вищевказаної проведеної роботи 25 дітей з вищевказаного закладу були влаштовані у різні сімейні форми виховання, зокрема і усиновлені, що є найкращим показником в районі.

Протягом року ССД було поставлено на облік 7 дітей, які постраждали від домашнього насильства, зокрема, на обліку сімей в складних життєвих обставин є 30 дітей, з якими постійно проводиться профілактична робота.

Протягом року на обліку ССД  перебувало 21 дитина сирота, дитина позбавлена батьківського піклування, з якими теж проводиться постійно робота щодо дотримання прав дітей.

Було влаштовано одну дитину в КЗЛОР «Мальви» та 4 дітей в БФ СРЦ ОД «Дитячі Стежинки», у зв’язку  з невиконанням батьківських обов’язків, опрацьовано та розроблено 2 проєкти рішень про надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, які були розглянуті на Комісій з прав захисту дітей Великомостівської міської ради.

ССД було взято участь в 47 судових засіданнях, в тому числі і по усиновленні дітей

Постійно проводиться різних напрямків робота прийомною сім’єю та ДБСТ Бузівок та ДБСТ Шагарова, систематично проводилося обстеження умов проживань, що надходили по заявах та листах, таких здійснено 28.

Вся інформація внесена в ЄІАС «Діти» та перевірена Службою у справах дітей Львівської ОВА, а також Міністерством соціальної політики України.

ССД поставлено на облік кандидатів на усиновлення дітей та кандидатів на опіку та піклування, на кожного заведено особову справу та внесено в ЄІАС «Діти». Було проведено обстеження щодо дотримання прав дітей, сім’ї які усиновили дітей.  

10. МЕДИЦИНА І ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

   Надання первинної медичної допомоги здійснює КНП «Центр ПМД» Великомостівської міської ради.

   Основним завданням діяльності Центру є підвищення рівня медичного обслуговування населення, розширення можливостей щодо доступності та якості медичної допомоги.

   Первинна медична допомога надається в амбулаторних умовах або за місцем проживання пацієнта сімейним лікарем і передбачає надання консультацій, проведення первинної діагностики та лікування найбільш поширених захворювань та травм.

   Мережа Центру складається із 3-ох амбулаторій сімейної медицини: Великомостівської амбулаторії ЗПСМ, Бутинської амбулаторії ЗПСМ, Двірцівської амбулаторії ЗПСМ та чотирьох фельдшерських пунктів: ФП с.Стремінь, ФП с.Реклинець, ФП с.Пристань, ФП с.Борове.

Фото без описуЦентр обслуговує 12 144 дорослого і дитячого населення, з них 2977 дітей.

   Протягом 2023 року Великомостівська амбулаторії ЗПСМ обслужили:

м.Великі Мости – 28 221 з них дітей – 11 803;

с.Бутини – 7 936 з них дітей – 3 145;

с.Двірці – 2 289 з них дітей – 598

  Основним джерелом фінансування Центру є кошти згідно укладеного договору НСЗУ.

   Згідно коштів НСЗУ закуповується: канцелярське приладдя, сплачується утилізація медичних відходів, оплачується програмне забезпечення, бухгалтерські програми, рахунки за інтернет, медикаменти, вироби медичного призначення, обслуговування офісної техніки, закупівля паливно-мастильних матеріалів.

    Додатковим джерелом фінансування є кошти з місцевого бюджету. На фінансування «Первинна медична допомога населенню, що надається центрами первинної медичної (медико-санітарної) допомоги» скеровано кошти в сумі – 1 664,59 тис.грн. (з них придбання безкоштовних ліків – 113,33 тис. грн., придбання медикаментів – 63,11 тис.грн., оплата енергоносіїв – 479,63 тис.грн., заробітна плата з нарахуванням працівникам ФАПів – 691,58 тис.грн., придбання технічних засобів та медикаментів – 195,88 тис.грн., поточний ремонт Двірцівської амбулаторії- 99,21 тис.грн., придбання пального – 21,85 тис.грн).  

У 2023 році у КНП "Великомостівська міська лікарня Великомостівської міської ради" прийнято на роботу нових спеціалістів, а саме: лікаря дерматовенеролога, лікаря рентгенолога, лікаря педіатра, лікаря терапевта, лікаря ендокринолога, лікаря  акушер-гінеколога, лікаря УЗД.

Протягом 2023 року КНП «Великомостівська міська лікарня Великомостівської міської ради» надано 65658 послуг за скеруванням від сімейних лікарів.

У 2023 році на потреби КНП «Великомостівська  міська  лікарня» спрямовано кошти в сумі  576,81 тис. грн. (оплата енергоносіїв, поточний ремонт приміщення швидкої допомоги, придбання палива).

      По спеціальному фонду видатки на медицину, станом на 01.01.2024р. становлять 2 161,50 тис.грн. (проектно-кошторисна документація приміщення І поверху лікарні та ПКД – 16,89 тис.грн., капремонт території КНП ЦПМД та вентиляційної системи, придбання та встановлення генератора  – 2 024,90 тис.грн., реконструкція даху з надбудовою приміщення КНП ЦПМД – 119,71 тис.грн.).

11. ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ

На забезпечення діяльності місцевого центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” для проведення фізкультурно-масових заходів серед населення використано 385,09 тис.грн. з них на заробітну плату з нарахуванням 253,98 тис.грн., що становить 57,72 % планових показників.

На реалізацію Комплексної Програми розвитку фізичної культури і спорту Великомостівської міської ради за 12 місяців 2023 року спрямовано кошти у сумі 131,10 тис.грн.

На проведення навчально-тренувальних зборів і змагань видатки склали 184,65 тис. грн., використані наФото без опису придбання спортивного інвентар’я та харчування команд.

За  червень - грудень використані субвенційні кошти на виконання окремих заходів з реалізації соціального проекту «Активні парки – локації здорової України» в сумі 78,38 тис.грн.

КУ ЦФЗН «Спорт для всіх Великомостівської міської ради» функціонує два відділи тренувань:

- футбол (дитяче відділення), в якому займається 105 осіб

- волейбол (доросле відділення), займається 67 осіб

- волейбол (дитяче відділення), займається 18 осіб

Протягом 2023 року було проведено ряд заходів: V Спартакіада школярів Великомостівської міської ради, змагання допризовної молоді, «Веселі старти», «Олімпійське лелеченя», волейбол, футзал, баскетбол, міні-футбол.

Проведено дитячі турніри з міні-футболу: футзальний, До дня захисту дітей, Пам’яті Героїв Небесної Сотні, до Дня Незалежності, до Дня Захисника України, Першість Великомостівської громади з міні-футболу, з міні-футболу серед ветеранів, з настільного тенісу, з шашок, «Тато, мама, я – спортивна сім’я», з волейболу, з шахів, кульової стрільби, «Ігри громад».

На території Великомостівської громади також реалізується соціальний проект Президента України і Міністерства молоді та спорту України «Активні парки – локації здорової України».

12. ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Комунальним підприємством «Житлово-комунальне господарство Великомостівської  міської ради» надавалися послуги:

  • із збирання безпечних відходів;
  • надання послуг з водопостачання та водовідведення;
  • утримання будинків та прибудинкових територій;
  • роботи по програмі благоустрою населених пунктів ТГ;
  • послуга обслуговування лотково-базарної торгівлі;
  •  інші послуги.

Фото без описуФінансове забезпечення підприємства здійснюється як за рахунок власних коштів підприємства так і коштів місцевого бюджету.

Програма фінансової підтримки Комунального підприємства «Житлово-комунального господарства Великомостівської міської ради» затверджена рішенням Великомостівської міської ради від 22.03.2023 року № 899. Бюджет програми 6740,0 тис. грн. дані кошти скеровані на придбання обладнання для господарської діяльності: газонокосарка роторна та подрiбнювач деревини, придбано спецiалiзовану техніку - автопiдйомник телескопічний та самоскид АТВ-2/2, придбано джерел резервного живлення - генератор для встановлення на водозаборі м. Великі Мости. Загальна сума використаних коштів згідно даної програми 6737,1тис. грн.

Програма благоустрою населених пунктів Великомостівської міської ради, прийнята рішенням сесії міської ради №817 від 1.12.2022р. Бюджет програми на 2023 рік становив 6 950тис. грн., згодом за рішенням сесії бюджет даної програми було збільшено до суми 7 190 тис. грн., з них використано – 7148,1 тис. грн., а саме на:

  • систематичне прибирання тротуарів, вулиць міста, вуличне освітлення, очищення вулиць та доріг від снігу, догляд за зеленими насадженнями, догляд за квітниками, придбання сміттєвих баків, поточний ремонт малих архітектурних споруд (в т. ч. міських туалетів,  ліквідація стихійних сміттєзвалищ, вивезення та розміщення сміття з території громади, утримання мереж вуличного освітлення, заготівля та складування протипожежних матеріалів, прибирання земляних мас з узбіч дороги, поточний ремонт об’єктів комунальної власності територіальної громади  в т.ч. проведено: ремонт біля хреста (центр і на в’їзді в місто), демонтаж плит.
  • поточний ремонт дороги до сміттєзвалища
  • поточний ремонт водопроводу по вул. Шептицького
  • демонтаж бруківки по вул. Б. Хмельницького
  • ремонт пам’ятника С Бандери і встановлення пам’ятних табличок        
  • перепідключення абонентів до нової мережі вул.  Б Хмельницького
  • планування і підсипання дороги
  • закупівля та встановлення зупинок 
  • планування дороги Б. Хмельницького
  • ремонт стола вул. Б. Хмельницького
  • поточний ремонт напірного каналізаційного колектора
  • прочистка канави

13. ПРОЄКТИ, РЕАЛІЗОВАНІ У 2023 РОЦІ:

- проведено капітальний ремонт дороги у м. Великі Мости вул. Базарна на суму 3313110 грн.

- проведено капітальний ремонт дороги у м. Великі Мости пл. Незалежності на суму 2119139,01 грн.

- поточний ремонт тротуару в м. Великі Мости пл. Незалежності на суму 990478 грн.

- поточний ремонт дорожнього покриття у м. Великі Мости вул. С. Бандери на суму 116017 грн.

- поточний ремонт тротуару в м. Великі Мости вул. С. Бандери  на суму 1067504грн.

- капітальний ремонт дороги біля будинку за адресою вул. Б.Хмельницького №1 м. Великі Мости в сумі 854349 грн.

- капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. 50-річчя Воз’єднання в с.Боянець Львівської області в сумі 443428 грн.

- поточний ремонт тротуару (до школи) вул. Шевченка м. Великі Мости в сумі 1189277 грн.

- капітальний ремонт дороги біля будинку за адресою вул. Рудка №2,3,4,5 м. Великі Мости в сумі 2421451 грн.

- профілювання доріг з підсипанням на суму 1399938 грн.

- будівництво мультифункціонального ігрового майданчика з синтетичним трав’яним покриттям в с. Боянець Львівської області на суму 3484775 грн.

- реконструкція нежитлової будівлі по вул. Львівська, 44 в м. Великі Мости Сокальського району Львівської області під ЦНАП (офісні приміщення) на суму 40755249,42 грн.

- реконструкція нежитлового приміщення по вул. Базарна 5а Львівської області з пристосуванням під ЦНАП і публічну бібліотеку на суму 6469950 грн.

- капітальний ремонт нежитлового приміщення для розміщення ВПО в с. Пристань Львівської області в сумі 191124 грн.

- реконструкція будівлі насосної станції ІІ - го підйому та площадки водозабору з технічним переоснащенням системи знезараження та технологічної очистки в м. Великі Мости Львівської обл. в сумі 2689583 грн.

- реконструкція водопровідної мережі від будинку №117Б по вул. Львівській до вул. Базарна в м. Великі Мости Львівської області в сумі 4242883 грн.

- реконструкція каналізаційних очисних споруд в м. Великі Мости Львівської області в сумі 936341 грн.

- виготовлення ПКД і експертиза ПКД по об’єкту «Нове будівництво кладовища в м. Великі Мости Львівської області» в сумі 122061 грн.

14. ВОЛОНТЕРСТВО ТА ДОПОМОГА ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМ ОСОБАМ

   Коли у громаду почали прибувати перші люди, які отримали статус внутрішньо переміщеної особи, ми максимально сприяли їх розселенню у всіх населених пунктах нашої громади, надавали гуманітарну допомогу у вигляді продуктів, засобів гігієни, одягу, взуття, дитячого харчування та підгузників, дитячих ліжок, колясок, автокрісла та інші речі для дітей.  

   У місті Великі Мости і в усіх старостатах громади і досі плетуть маскувальні сітки, роблять окопніФото без опису свічки, збирають продукти та передають нашим Захисникам, а також збирають кошти і теж передають на потреби військових.

    Нещодавно у нашій громаді відбувся збір коштів для наших Захисників. Загальна сума, яку вдалося зібрати на заявлені fpv дрони – 118 670грн.

До цього збору долучилися працівники Великомостівської міської ради та комунальних установ міської ради, відділ освіти, культури та туризму Великомостівської міської ради, депутати Великомостівської міської ради, учні 3 – А класу Великомостівського ліцею, вчителі та учні Пристанської гімназії, парафіяни Свято-Успенського храму (ПЦУ) м. Великі Мости, жителі м. Великі Мости та с. Реклинець.

За ці кошти ми придбали 4 fpv дрони, які вже відправлені нашим аеророзвідникам у м. Бахмут. Решту суми ми, на прохання наших Захисників, розподілили між двома підрозділами, у яких воюють жителі нашої громади.

    Дуже активно допомагають нашим Захисникам заклади освіти нашої громади. Від самого початку і досі там: плетуться маскувальні сітки, робляться окопні свічки та розпалки, діти малюють малюнки та інші дрібнички-обереги для наших військових.

   Щоб внутрішньо переміщені особи, які оселилися у Великомостівській громаді почувалися комфортніше, міська рада налагодила співпрацю з благодійними фондами, організаціями і донорами. Людям надають допомогу у вигляді продуктових наборів, засобів гігієни та інших речей першої необхідності, а також психологічної та юридичної підтримки.

На даний момент на території громади проживає 170 внутрішньо переміщених осіб.

   Міська рада за власні кошти зремонтувала прихисток для внутрішньо переміщених осіб у селі Пристань. На даний момент там безкоштовно проживає 14 осіб, міською радою оплачуються енергоносії. Благодійні організації допомогли облаштувати його усім необхідним для комфортного проживання людей.

У старостинських округах теж активно усі працюють на нашу перемогу, допомагають усіма силами та можливостями.

 

Незважаючи на війну, у Великомостівській громаді утворюються нові сім’ї, народжуються діти – маленькі українці та українки, а отже життя триває і кожен, хто як може, працює задля перемоги! Ми разом вистоїмо, ми все поборемо і все відбудуємо!

Хочу подякувати тим, хто все це робив і робить, хто весь час відбудовує і творить, волонтерить і захищає, лікує, здає кров і навчає, пече хліб і патрулює вулиці, саджає квіти і просуває українську культуру, виборює перемогу у спорті і б’ється на полі бою, підтримує соціально незахищених і залучає кошти в громаду, критикує і в той же час мотивує, збирається на засідання виконкомів і сесій, щоб приймати рішення на користь громади!

Бажаю всім нам сили, наснаги, терпіння та безмежної віри у здійснення нашої найзаповітнішої мрії – одної на всіх українців – Перемоги!

Щоб всі ви, ваші рідні й близькі були живі і здорові, щоб мали змогу вільно займатися тим, що приносить задоволення, досягали нових вершин і самореалізовувалися, робили власною працею внесок на благо громади і всієї України.

Переможного року всім нам і миру!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень